Na hlavný obsah

Zoštátnenie zálohového systému nie je potrebné, tvrdí analytik

Znížila by sa podľa neho jeho efektivita.

Zoštátnenie zálohového systému nie je potrebné, tvrdí analytik
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Systém zálohovania plastových fliaš a plechoviek neriadi priamo ministerstvo životného prostredia, ale nezisková organizácia založená súkromníkmi.

Nezaradený poslanec Tomáš Taraba to chce zmeniť a vrátiť systém do rúk štátu, podmieňuje tým dokonca podporu rozpočtu v parlamente. Podľa rezortu však systému nerozumie a vychádza z nereálnych dát. Analytik rovnako dôvod na zmenu nevidí.

Správcom zálohového systému je nezisková organizácia, ktorú touto činnosťou poverilo ministerstvo životného prostredia. Nezaradený poslanec Tomáš Taraba kritizuje, že organizácia profituje zo záloh na fľašiach a plechovkách, ktoré ľudia nevrátili do obchodu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Navrhuje vytvorenie štátneho správcu. „Stovky miliónov eur potenciálne končia na účtoch mimo štátu. Myslím si, že celý ten systém by sa mal vrátiť do rúk štátu. Zmena systému bude pre mňa úplnou požiadavkou na to, aby sme s vôbec bavili o podpore rozpočtu,“ skonštatoval.

Ministerstvo zásadne nesúhlasí s akýmsi „zoštátnením“ správcu zálohového systému. Štátny tajomník rezortu Juraj Smatana ubezpečuje, že štát má systém pod kontrolou aj keď ho priamo neprevádzkuje.

„Slovenská republika má v kompetencii vstupovať do činnosti správcu zálohového systému a kontrolovať ho a aj to vykonáva. O úspešnosti zálohového systému svedčí aj to, že o slovenský systém prejavujú záujem aj viaceré európske krajiny,“ dodal.

Zdroje podliehajú európskym normám

Správcu systému založili a financujú výrobcovia a obchodníci, teda subjekty, ktoré sú povinnými osobami v zmysle zákona o zálohovaní.

Z vyjadrenia subjektov vyplýva, že zdrojom jeho financovania sú v súlade s európskymi štandardmi „poplatky výrobcov, predaj materiálu a nevyzdvihnuté zálohy.“ Financovanie musí byť vyrovnané. Znamená to, že v prípade vzniku finančných prebytkov musia byť peniaze využité výlučne na rozvoj systému a zvyšovania miery návratnosti.

Zároveň informujú, že návratnosť zálohovaných obalov za 10 mesiacov presahuje 70 percent, a nie 20 ako tvrdí poslanec. Iniciatíva je prekvapujúca aj podľa analytika webu Odpady-portal a bývalého poslanca Radovana Kazdu.

„Tento systém sa ukazuje byť veľmi efektívny, má veľmi dobré výsledky. V súčasnosti nie je dôvod meniť tento systém na nejaký štátny. Okrem toho vieme, že ak niečo spravuje štát, spravuje to spravidla oveľa menej efektívne ako súkromný systém,“ vysvetlil.

Správca navyše konštatuje, že Slovensko sa vďaka zálohovaniu blíži 90 percentnej recyklácii plastových obalov od roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál