Na hlavný obsah

ŽSR pravdepodobne pri rekonštrukcii stanice vo Zvolene porušili zákon

Svoje pochybenie priznali.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pri rekonštrukcii stanice vo Zvolene pravdepodobne nepostupovali v súlade so zákonom. Svoje pochybenie priznali. Na podnet RTVS začína vo veci konať Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Rekonštrukcia železničnej stanice vo Zvolene mala stáť pôvodne deväť miliónov eur. V októbri však železnice uzavreli dodatok, ktorým celkovú hodnotu zákazky navýšili o takmer dva milióny. Podľa právnika mali v takomto prípade informovať Úrad pre verejné obstarávanie.

„Keď je to viac ako 15 percent, tak musia vedieť zdôvodniť, ktorá položka, ktorá práca, ktorá činnosť je nepredvídaná alebo dodatočne nová. To musia zaslať do vestníka verejného obstarávania,“ vysvetľuje Miroslav Cák z advokátskej kancelárie AGM Partners.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vo vestníku ÚVO je však posledná zmienka o tejto zákazke z roku 2018. „K dnešnému dňu Úrad pre verejné obstarávanie neeviduje zaslanie informácie o zmene zmluvy k predmetnej zákazke.“ Môžem potvrdiť, že vami uvedené informácie preverí v zmysle zákona o verejnom obstarávaní,“ povedala hovorkyňa ÚVO Jana Zvonečeková.

Štáb RTVS kontaktoval aj ŽSR s otázkou, prečo o navýšení pôvodného zámeru o takmer 24 percent neinformovali ÚVO v zmysle zákona. „Preverili sme vašu informáciu a konštatujeme, že sa zakladá na skutočnosti. Uvedenú skutočnosť uvedieme do súladu so zákonom,“ vyhlásila hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

V prípade, že Úrad pre verejné obstarávanie potvrdí, prípadne zistí ďalšie nedostatky, železniciam môže hroziť pokuta rádovo v tisícoch, či desaťtisícoch eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny