Na hlavný obsah

Ako prvý oslávil príchod nového roka 2023 tichomorský štát Kiribati

Austrália oslavovala bez covidových opatrení.

Ako prvý oslávil príchod nového roka 2023 tichomorský štát Kiribati
Ohňostroj nad mostom Sydney Harbour Bridge. Foto: TASR/AP

Svet vstupuje do nového roku 2023. Pre časový posun ho ako prví o 11.00 h SEČ privítali obyvatelia Kiritimati, známeho tiež ako Vianočný ostrov, ktorý je súčasťou tichomorského štátu Kiribati.

O hodinu neskôr začal nový rok tiež na Novom Zélande. Veľké oslavy na rozdiel od predchádzajúcich dvoch rokov ich už neobmedzovali koronavírusové reštrikcie.

Sydney je jedno z prvých veľkomiest, ktoré privítalo nový rok. Počas takmer štvrťhodinovej šou použili osem ton pyrotechniky. Pred známou kulisou mosta Harbour Bridge a sydneyskej opery očakávali ako v rokoch pred pandémiou asi milión divákov.

V niektorých krajinách však budú novoročné oslavy skromnejšie. Malajzijská vláda napríklad zrušila ohňostroj v hlavnom meste Kuala Lumpuru po tom, ako si zosuvy pôdy v krajine vyžiadali niekoľko desiatok obetí na životoch a vyhnali desaťtisíce ľudí z ich domovov.

Čína sa po uvoľnení koronavírusových opatrení potýka so vzostupom počtu prípadov nákazy koronavirom. Mnohí Číňania na internete píšu, že pre túto situáciu nemajú náladu oslavovať. Iní však vyjadrujú nádej, že s novým rokom príde návrat k bežnému životu.

Nový rok na Zem prichádza postupne, západne od takzvanej dátovej hranice. Táto medzinárodne uznávaná línia, ktorá prechádza približne 180. poludníkom zemepisnej dĺžky, je hranicou, po ktorej prekročení je potrebné zmeniť dátum.

Štát Kiribati kedysi pretínala dátová hranica, deň sa preto líšil na západnej a východnej časti súostrovia. V roku 1995 však Kiribati posunulo túto líniu tak, aby všetky jeho ostrovy mali rovnaký deň v približne rovnakom čase.

Zabezpečilo si tiež prílev turistov, ktorí sem prichádzajú na oslavy príchodu nového roka. Celé súostrovie sa tiahne cez tri časové pásma a striedanie starého a nového roka teda na Kiribati skončí o 14.00 h SEČ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet