Na hlavný obsah

Niektoré mestá privítajú nový rok bez ohňostroja

Dôvodom je šetrenie.

Niektoré mestá privítajú nový rok bez ohňostroja
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

V Považskej Bystrici budú silvestrovské oslavy bez ohňostroja. Mesto ušetrené peniaze venuje na nákup prístroja pre nemocnicu. Pomôže tým skvalitniť liečbu.

„Tento rok tieto financie poputujú na kožné oddelenie, kožný stacionár a kožné ambulancie, pre dermatovenerologický prístroj, ktorý bude slúžiť kožným pacientom na liečbu rôznych autoimunitných ochorení,“ priblížila Jana Lunáková, námestníčka nemocnice v Považskej Bystrici.

V Považskej Bystrici nejde o jednorazovú akciu. Peniaze, ktoré ušetrili za kúpu ohňostroja, použili v nemocnici aj v minulých rokoch. Napríklad na kúpu postelí. „Minulý rok to boli polohovateľné postele pre neurologické oddelenie, predtým sme kupovali pľúcne ventilátory,“ vysvetlil primátor Karol Janas.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Bez mestského ohňostroja budú aj v Piešťanoch či v Trenčíne. „Sme v ekonomickej kríze, potrebujeme peniaze na iné veci, ako ich vyhodiť do luftu. Dnes sa samosprávy zaoberajú tým, ako svietiť, ako zostavia rozpočty. Ohňostroj je pekný, ale keď sú naň peniaze,“ zdôraznil primátor Piešťan Peter Jančovič.

„Už šiesty rok bude mesto Trenčín bez ohňostroja. Považujeme to za náš vklad aj životnému prostrediu, aj psychickému stavu zvierat, starších ľudí a detí,“ spresnila Janka Sedáčková, vedúca útvaru kultúrno-informačných služieb mesta Trenčín.

Týmto spôsobom ušetrí samospráva aj 5 000 eur. Niektoré mestá venujú ušetrenú sumu za ohňostroj zvieracím útulkom.

Nebude ani v Čadci či Stropkove

Mesto Čadca zrušilo silvestrovský ohňostroj a vyčlenenú sumu zhruba 4 000 eur chce podľa primátora Mateja Šimáška využiť na iný účel. Doplnil, že ohňostroj zrušili z ekonomických aj ekologických dôvodov. „Pokúsime sa využiť tieto finančné prostriedky rozumnejšie a efektívnejšie aj vzhľadom na krízu,“ podotkol.

Na Silvestra pripravilo mesto program zameraný prevažne na rodiny s deťmi. „Začne sa popoludní detskou diskotékou a zábavným programom. Potom vystúpi hudobná skupina. Hlavný polnočný program sa neuskutoční, ale všetko ostatné je zabezpečené. Mali sme aj viacero koordinačných stretnutí s mestskou políciou. Prioritou je zabezpečiť pohodlie a bezpečnosť občanov,“ povedal Šimášek.

Ani v Stropkove tento rok opäť nebudú silvestrovské oslavy a ohňostroj. Rozpočtovanú položku 2 000 eur pôvodne plánovanú na mestský ohňostroj presmeruje mesto na podporu aktivít Parku zvierat súvisiacich s ochranou fauny.

„Oficiálne vítanie Nového roka sme v Stropkove zrušili v roku 2019, keď sme reagovali na tragédiu, ktorá sa odohrala v Prešove na Mukačevskej ulici. Nasledujúce roky 2020 a 2021 sa niesli v znamení pandémie a s ňou súvisiacich obmedzení, preto sme opäť upustili od organizácie silvestrovských osláv,“ uviedol hovorca Stropkova Peter Novák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny