Na hlavný obsah

Ani obyvatelia Kysúc nie sú spokojní s novým grafikonom

Chýbajú im priame spojenia a prišli o vlak do Česka.

Na ilustračnej snímke vlak.
Na ilustračnej snímke vlak.Foto: RTVS

S novým grafikonom na železnici, ktorý platí od víkendu, nie sú spokojní ani obyvatelia Kysúc. Chýbajú im priame spojenia, rýchliky zastavujú len v jednom meste a prišli aj o vlak do Česka. Rozhorčeným cestujúcim nepomohla ani petícia.

Cestujúci z vlakovej stanice v Čadci doposiaľ cestovali zo Skalitého do Žiliny priamo. Podľa nového cestovného poriadku však musia v Čadci prestúpiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Veľký chaos, ľudia sú nervózni. Keď chodili vlakom o siedmej, vedeli sa plnohodnotne dostať do práce aj do Kysúc aj do Krásna aj do Žiliny. Teraz musia ísť skorými rannými spojmi a doprava sa im predĺžila v niektorých prípadoch o hodinu, v niektorých aj o dve,“ povedal Jozef Cech starosta Skalitého.

Odsúdení na vlakovú dopravu

Obyvatelia z obcí Čierne či Skalité sú na vlakovú dopravu odsúdení. Cesty pre chýbajúcu diaľnicu D3 sú preplnené. Dopravné servisy denne hlásia aj dvojhodinové zápchy.

V Kysuckom Novom Meste po novom nestoja rýchliky. Národný dopravca zrušil aj medzinárodné vlakové spojenie z Čadce do českej obce Mosty u Jablunkova. Žilinský samosprávny kraj preto zrušený vlak nahradil autobusom, ktorý však musí krajská samospráva aj zaplatiť.

„Robíme to pre cestujúcich. Vo väčšine prípadov zvyšujeme intenzitu regionálnych prepojení a zrýchľujeme diaľkovú, to je to podstatné. Rozhodovali sme sa na základe dát, toto nie je o pocitoch,“ ozrejmil Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby SR.

Národný dopravca tvrdí, že na najvyťaženejšej trase medzi Žilinou a Čadcou zvýšil počet vlakov o dvanásť. Cestujúci, ktorí po novom musia prestúpiť v Čadci, využívajú nový zrýchlený spoj. Podľa železníc sa im tak čas jazdy skrátil o približne dvadsať minút.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že ak bude zmeny v novom grafikone treba, budú ich môcť uplatniť v rámci pravidelných zmien a to najbližšie v marci budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny