Na hlavný obsah

Nový vlakový grafikon spôsobil cestujúcim viaceré problémy

Samosprávy spisujú petície a žiadajú grafikon prehodnotiť.

Nový vlakový grafikon spôsobil cestujúcim viaceré problémy
Na ilustračnej snímke vlak. Foto: RTVS

Meškanie, preplnené vagóny a nelogické prepojenia vlakov. Takto opisujú cestujúci prvé skúsenosti s novým vlakovým grafikonom. Samosprávy preto spisujú petície a žiadajú grafikon prehodnotiť. Rezort dopravy chce tak spraviť až v marci.

Už v nedeľu (11. 12.) večer vyrazil rýchlik z Prievidze do Bratislavy podľa nového grafikonu. Cieľom rezortu dopravy je skrátiť čas vlakovej dopravy. Študenti však „rýchlejšiu dopravu“ nevnímali pozitívne. Vlak nestojí na hlavnej stanici, ale až v Novom Meste.

Tí, ktorí chceli cestovať do Prahy, museli vyhľadať inú dopravu. Po príchode na zastávku v Novom Meste by už spoj do Prahy nestihli. Napriek tomu bol vlak plný.

„Sú len tie štyri vagóny, dva odbudli. Už v Prievidzi nastúpi veľa ľudí a na ostatných zastávkach už cestujúci nemajú ani len možnosť kúpiť si miestenku,“ povedala cestujúca študentka.

Nižší počet vagónov priniesol problém aj s lístkami. Študenti, ktorí mali cestovať zadarmo, si museli tentokrát zaplatiť. „Mňa to nahnevalo, lebo som študent a teraz si musím platiť,“ uviedol cestujúci.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Samosprávy spisujú petície

Samosprávy dostávajú od cestujúcich aj ďalšie podnety. Primátor Partizánskeho Jozef Božík tvrdí, že nový grafikon priniesol zrušenie osobných vlakov, ktoré nahradili zrýchlené spoje. Tie však nestoja na menších staniciach, čo podľa neho „obmedzuje dostupnosť železničnej dopravy“.

Rovnako ako v Partizánskom aj mnohé ďalšie mestá spisujú proti novému grafikonu petície. Rezort dopravy ho chce na základe podnetov prehodnotiť v marci.

Cestujúcu prišli aj o priame spojenia napríklad z Prievidze do Nitry či z Banskej Bystrice do Žiliny. Cesta vlakom je síce rýchlejšia, no už počas prvých dvoch dní sa stalo, že ľudia čakali na prípoj pre meškanie vlakov aj desiatky minút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko