Na hlavný obsah

Bavorsko od soboty zruší povinné rúška v hromadnej doprave

Ide o prvú spolkovú krajinu, kde táto povinnosť odpadá.

Bavorsko od soboty zruší povinné rúška v hromadnej doprave
Ilustračná snímka ženy s rúškom v hromadnej doprave. Foto: Unsplash

Nemecká spolková krajina Bavorsko zruší od soboty (10. 12.) povinnosť nosenia respirátorov a medicínskych rúšok v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy.

Dôvodom je aktuálne stabilná epidemická situácia, na základe ktorej už prekrývanie horných dýchacích ciest v prostriedkoch hromadnej dopravy nie je nutnosťou. V utorok (6. 12.) o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vládne kruhy.

Po 10. decembri bude nosenie rúšok v MHD v Bavorsku len odporúčanie. Ide o prvú spolkovú krajinu Nemecka, kde táto povinnosť odpadá.

DPA pripomína, že pondelkové (5. 12.) rokovanie spolkového ministra zdravotníctva Karla Lauterbacha a regionálnych šéfov rezortov neprinieslo zhodu na jednotných pravidlách nosenia rúšok v autobusoch a vlakoch na celoštátnej úrovni.

Uvedené zmeny v Bavorsku, ktoré vychádzajú z iniciatívy krajinského premiéra Markusa Södera, navrhol tamojší minister zdravotníctva Klaus Holetschek. V Bavorsku sú počty infikovaných koronavírusom dlhodobo najnižšie z celého Nemecka.

V diaľkovej doprave nariadenie platí

Bavorsko, podobne ako ostatné spolkové krajiny, zaviedlo povinné rúška vo verejných priestoroch v apríli 2020. So znižujúcim sa počtom osôb s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 sa táto povinnosť postupne zmierňovala. Hromadná doprava je v súčasnosti jednou z posledných oblastí verejnej sféry, kde sa stále nosia rúška.

Zatiaľ čo o pravidlách nosenia rúšok v regionálnej doprave rozhodujú jednotlivé spolkové krajiny, za diaľkovú dopravu zodpovedá spolková vláda. Podľa aktuálnych nariadení platí povinnosť nosenia rúšok v diaľkových spojeniach do apríla budúceho roku.

Krajinská vláda v Mníchove však kritizuje spolkový kabinet v Berlíne za to, že zrušil rúška v lietadlách, avšak v diaľkových vlakoch zostali zachované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet