Na hlavný obsah

Bolsonaro omilostil skupinu policajtov odsúdenú za vraždu vyše stovky väzňov

Podľa prokurátorov by mohla byť protiústavná.

Bolsonaro omilostil skupinu policajtov odsúdenú za vraždu vyše stovky väzňov
Na ilustračnej snímke väzenie. Foto: Pexels

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro omilostil skupinu zhruba 70 bývalých vojenských policajtov, ktorých odsúdili za vraždu viac ako stovky väzňov v roku 1992. Proti milosti protestujú prokurátori, podľa ktorých by mohla byť protiústavná, napísala v nedeľu (25. 12.) agentúra EFE. Bolsonaro končí v úrade k 31. decembru.

Brazílski prezidenti zvyčajne pri vianočných sviatkoch udeľujú milosti starým či ťažko chorým väzňom. Bolsonaro sa ale tento rok rozhodol milosť rozšíriť aj na policajtov a vojakov, ktorých odsúdili za trestné činy, ktoré sa stali pred 30 a viac rokmi.

Zrejme ide o poslednú milosť

Zo strany Bolsonara, ktorý je bývalý armádny dôstojník, ide zrejme o poslednú milosť, keďže 1. januára do prezidentského úradu vstúpi Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý vyhral v októbrových prezidentských voľbách.

Vďaka tomu do milosti spadá aj skupina 69 bývalých policajtov, ktorých odsúdili za vraždu 111 väzňov vo väznici Carandiru v štáte Sao Paolo v októbri roku 1992. Vraždy sa stali počas zásahu proti vzbure vo väznici a odsúdení policajti tvrdia, že konali v sebaobrane.

Súd sa však priklonil k tvrdeniam obžaloby, podľa ktorej išlo o neoprávnené popravy. Bývalí policajti však vďaka rôznym právnym kľučkám nikdy trest vo väzení nenastúpili. Podľa agentúry EFE sa ich zdĺhavý prípad stal príkladom beztrestnosti policajných zložiek v krajine.

S milosťou však nesúhlasia prokurátori v Sao Paole. Generálny prokurátor v tomto meste Mario Luiz Sarrubbo požiadal ministerstvo spravodlivosti, aby sa obrátilo na najvyšší súd s cieľom milosť zastaviť.

Podľa prokurátora prezidentská milosť porušuje ústavu aj Trestný zákonník. „Žiadam, aby sa naliehavo vzali opatrenia na vyhlásenú neústavnosť (milosti),“ uviedol Sarrubbo.

Väznica Carandiru s kapacitou 10 000 trestancov kedysi patrila k najväčším v krajine. Uzavreli ju po ďalšej vzbure v roku 2002.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet