Na hlavný obsah

Borrell: Rusko musí zaplatiť za obnovu Ukrajiny

Chce diskutovať o právnych prostriedkoch, ktorými by sa to dalo docieliť.

Borrell: Rusko musí zaplatiť za obnovu Ukrajiny
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vo štvrtok (1. 12.) pred rokovaním Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Poľsku vyhlásil, že plánuje diskutovať o právnych prostriedkoch, aby Rusko zaplatilo za obnovu Ukrajiny zničenej vojnou. Informovala o tom agentúra AFP.

V poľskom Lodži sa koná tohtoročné dvojdňové 29. zasadnutie Ministerskej rady OBSE. „Budeme skúmať všetky právne možnosti, aby sme zaistili, že Rusko zaplatí za skazu, ktorú spôsobilo na Ukrajine,“ povedal Borrell.

Pripomenul, že EÚ zmrazila od začiatku invázie ruské majetky v hodnote takmer 20 miliárd eur a že západné sankcie viedli aj k zablokovaniu 300 miliárd eur z rezerv ruskej centrálnej banky po celom svete.

„Tieto rezervy sú zablokované. Ale medzi zablokovaním a skonfiškovaním je veľký rozdiel,“ upozornil Borrell.

„A existujú právne procedúry, ktoré treba preskúmať. Ale náš návrh je už na stole. Rusko musí zaplatiť za obnovu Ukrajiny,“ zdôraznil.

Varšava odmietla vpustiť ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova do Poľska a na toto zasadnutie, pričom ako dôvod uviedla európske sankcie. Moskvu konanie Varšavy nahnevalo. Ruskú delegáciu namiesto Lavrova vedie stály zástupca Ruska pri OBSE Alexander Lukaševič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet