Na hlavný obsah

Bulharsko čelí obvineniu, že jeho bezpečnostné sily strieľali na utečencov

Tí sa mali snažiť prekročiť hranice s Tureckom.

Bulharsko čelí obvineniu, že jeho bezpečnostné sily strieľali na utečencov
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/ZamanAlwsl

Bulharsko čelí obvineniu, že jeho bezpečnostné sily strieľali na utečencov, ktorí sa snažili prekročiť hranice s Tureckom. Sofia ale akúkoľvek vinu odmieta. Zábery z incidentu, ktorý sa podľa aktivistov odohral ešte začiatkom októbra, zverejnilo niekoľko európskych médií krátko pred hlasovaním o vstupe Bulharska a Rumunska do schengenu.

Európska komisia aj europoslanci to síce schvaľujú, Švédsko, Rakúsko a Holandsko sú však rezolútne proti.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Niekoľko európskych médií v spolupráci s projektom Lighthouse Reports zverejnilo zábery, kde guľka údajne z bulharskej strany zasiahla mladého Sýrčana. Ide o prvé zábery, na ktorých je žiadateľ o azyl zasiahnutý ostrou muníciou na hraniciach Európskej únie.

Devetnásťročný Abdullah médiám povedal, že je to jeho niekoľký pokus o prekročenie hranice do Únie, no policajti ho stále agresívne zahnali a aj teraz to bol podľa neho úmysel zabiť.

Bulharské úrady ale tvrdia, že agresívni sú migranti. Minister vnútra Ivan Demerdžiev pre médiá pripustil, že pohraničníci boli na mieste, no podľa neho nestrieľali.

„Nesvedčia o tom žiadne dôkazy. Ubezpečujem vás, že ak migranti nebudú agresívni, nebudú prípady, že by trpeli následkami zásahu pohraničníkov,“ uviedol.

Masívny problém Bulharska

Ilegálna migrácia je pre Bulharsko masívny problém. Ján Cingel z think tanku Strategic Analysis vysvetľuje, že hlavnou prekážkou je vnútorná politická nestabilita v krajine. Pripomína, že aj keď Bulharsko na časti hranice s Tureckom postavilo ochranný plot, nie je chránená v celej dĺžke.

„Ide o nedostatok pohraničnej služby, v mnohých miestach ide o zelenú hranicu. Potrebovali by kvalitnejšie vybavenie. Je tam vplyv prevádzačov, ktorí sa prostredníctvom korupcie snažia dostať ľudí, ktorí im zaplatili nemalé prostriedky, cez zelenú hranicu,“ ozrejmil.

Bulharsko má tiež veľmi obmedzené kapacity na ubytovanie migrantov, ktorých počet sa rýchlo zvyšuje. Ján Cingel ale vidí možnosti na strane Bruselu.

„Posilniť podporu Bulharska formou príspevku či už cez Frontex (agentúra pre ochranu vonkajších hraníc) alebo na bilaterálnej báze, aby pomohli s chránením hranice s Tureckom, ktorá teraz zažíva nápor. Vidíme to v podstate až u nás na Slovensku,“ dodal.

O vstupe Bulharska a Rumunska do schengenu bude Rada Európskej únie hlasovať už vo štvrtok (8. 12.). Niektorí odborníci však upozorňujú, že odmietavé stanovisko by bolo strategickou chybou, ktorá by mohla spôsobiť ďalšie posilnenie euroskepticizmu vo východnej časti Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál