Na hlavný obsah

Bulharsko držalo migrantov v zapáchajúcej chatrči medzi odpadkami

Prebývalo tam údajne najmenej 34 ľudí.

Bulharsko držalo migrantov v zapáchajúcej chatrči medzi odpadkami
Bulharská vlajka - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bulharsko podľa zistení novinárov z viacerých mediálnych organizácií zadržiavalo migrantov v zapáchajúcej chatrči medzi odpadkami.

Títo ľudia avizovali, že nedostali možnosť požiadať o azyl, hrubo sa s nimi zaobchádzalo a potom ich vrátili do Turecka.

Únijná pohraničná agentúra Frontex, ktorej predstavitelia v bulharskom meste Sredec pôsobia, uviedla, že sa bude informáciami zaoberať.

Nejde o detenčné centrum

Reportéri Rádia Slobodná Európa, nemeckého časopisu Der Spiegel a televízie ARD zistili, že bulharská pohraničná stráž v chatrči, ktorá je súčasťou policajného komplexu, zadržiavala migrantov.

Sredec leží asi 30 kilometrov severne od hraníc s Tureckom. Medzi 15. októbrom a 25. novembrom tam novinári päťkrát nakrúcali. Zistili, že v núdzovej tehlovej stavbe rozdelenej mrežami medzi nahromadenými odpadkami prebývalo celkovo najmenej 34 ľudí.

Tí sa do Bulharska dostali bez potrebných dokladov. Na toto miesto nemali prístup nezávislé organizácie na ochranu ľudských práv.

„Detenčné centrá, zariadenia hraničnej polície alebo policajnej stanice by takto nemali vyzerať, ak tam ľudia nie sú držaní päť, desať minút do prevozu na oficiálne zadržiavacie miesto,“ povedal Georgi Válek z Bulharského helsinského výboru.

„Takéto miesta sa musia vybaviť kamerami a spĺňať určité štandardy. To znamená, že tam majú byť postele, kúrenie, miesta na sedenie, okná,“ dodal. O chatrči v Sredeci povedal, že „tá takto rozhodne nevyzerá“. V Bulharsku existujú dve oficiálne detenčné centrá.

Bude prebiehať vyšetrovanie

Novinári pri troch návštevách videli pri chatrči zaparkované autá Frontexu. Agentúra sídliaca vo Varšave uviedla, že od minulého roka jej oddelenie pre základné práva zaznamenalo desať závažných incidentov.

Tie sa týkali diania na bulharsko-tureckej hranici, ale ani v jednom prípade nešlo o podmienky na policajnej stanici v Sredeci. Novými informáciami sa bude zaoberať oddelenie pre základné práva, uviedol Frontex.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) agentúre AFP povedal, že jeho zástupcovia reportáž zo Sredeca nevideli, a nemôžu ju tak komentovať. Obvineniami na adresu Bulharska ich však hlboko znepokojujú.

„Naliehavo žiadame dotknuté štáty, aby vyšetrili všetky obvinenia týkajúce sa porušovania práv a zneužívania,“ uviedol UNHCR.

Bulharské ministerstvo vnútra uvádza, že za tento rok eviduje asi 150 000 pokusov o prekročenie hranice bez potrebných dokladov, čo je štyrikrát viac ako vlani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet