Na hlavný obsah

Celá EÚ by mala zaviesť povinné testy na covid pre cestujúcich z Číny

Myslí si to talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Celá EÚ by mala zaviesť povinné testy na covid pre cestujúcich z Číny
Talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Povinné testy na covid pre všetkých cestujúcich z Číny, ktoré v stredu (28. 12.) zaviedlo Taliansko, by mali platiť v celej Európskej únii, aby toto opatrenie bolo efektívne. Povedala to talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Podľa nej doteraz vykonané testy ukázali, že ľudia, ktorým vyšli testy pozitívne, sa infikovali už známymi vírusovými variantmi omikron.

Podľa Meloniovej nemôžu opatrenia prijaté so zreteľom na vývoj pandémie v Číne jednotlivými krajinami fungovať, ak jednotný postup nezavedie EÚ ako celok. „Očakávame a dúfame, že EÚ bude chcieť takýmto spôsobom zakročiť,“ povedala premiérka. Brusel na to vo štvrtok (29. 12.) písomne vyzval taliansky minister zdravotníctva Orazio Schillaci.

Meloniová zdôraznila, že v prípade ďalšieho šírenia koronavírusu by bolo adekvátnym opatrením nosenie rúšok a testy, nie obmedzenie pohybu. „Obmedzenie slobody občanov nie je účinným riešením, ako nám ukázal aj príklad Číny. Treba sa spoliehať na zodpovednosť občanov, nie na nátlak,“ povedala.

V celom Taliansku sú testy na covid pre cestujúcich z Číny povinné od stredy, už predtým ich však od pasažierov žiadali napríklad na milánskom letisku Malpensa. Z ľudí, ktorí tam test podstúpili, bol pozitívny každý druhý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet