Na hlavný obsah

Taliansko zvažuje zavedenie povinného PCR testu pre cestujúcich z Číny

Povinné testovanie zaviedli už v Indii či Japonsku.

Taliansko zvažuje zavedenie povinného PCR testu pre cestujúcich z Číny
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Taliansko zvažuje zavedenie povinného PCR testu pre cestujúcich z Číny. Informujú o tom v stredu (28. 12.) talianske médiá s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva.

Dobrovoľné testovanie na milánskom letisku Malpensa ukázalo, že polovica testovaných cestujúcich letu z Pekingu bola pozitívna. Podľa odhadov sa koronavírus začal v Číne rýchlo šíriť po uvoľnení pandemických opatrení.

Talianske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že „zvažuje zavedenie povinného testu pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich z Číny“. Okrem iného sa obáva, že ľudia prichádzajúci z Číny by mohli do Talianska zaviesť mutácie a varianty koronavírusu, ktoré sa na talianskom území zatiaľ nevyskytujú.

Minister zdravotníctva Orazio Schillaci plánuje o tejto otázke diskutovať na stredajšom zasadnutí vlády.

Prevencia a monitorovanie ochorenia

Ministerstvo tiež vyzvalo na prevenciu a monitorovanie vývoja ochorenia. Napríklad úrady v talianskej Lombardii sa rozhodli vyžadovať od cestujúcich na milánskom letisku Malpensa, kam prilietajú lety z Číny, aby sa podrobili testu.

Nie je to však povinnosťou, takže ľudia môžu testovanie odmietnuť. Podľa údajov, ktoré zverejnili zdravotnícke orgány, v pondelok (26. 12.) otestovali 120 cestujúcich z Číny a 52 percent z nich malo pozitívny výsledok testu.

Taliansko v lete tohto roku zrušilo povinnosť preukázať sa negatívnym testom alebo očkovaním pri príchode zo zahraničia pre všetky krajiny sveta. Niektoré ázijské krajiny, ako napríklad India, Japonsko či Taiwan, sa rozhodli zaviesť povinné testovanie pre cestujúcich z Číny. O tomto opatrení uvažujú aj Spojené štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet