Na hlavný obsah

Ceny naďalej rastú. Inflácia v novembri dosiahla hodnotu 15,4 percenta

Potraviny medziročne zdraželi o 29 %.

Ceny naďalej rastú. Inflácia v novembri dosiahla hodnotu 15,4 percenta
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Inflácia dosiahla v novembri na Slovensku úroveň 15,4 %. Ťahalo ju nahor najmä neustávajúce zdražovanie potravín, ktoré zaznamenalo medziročný nárast o 29 %. Vyplýva to zo správy štatistického úradu. V jedenástom mesiaci roka 2022 sa stabilizovali ceny pohonných hmôt, a to na úrovni 16 %.

Pohonné hmoty zlacneli o 1,3 %, pričom tento trend pokračuje od júla. Medzimesačné zdraženie však zaznamenali tovary a služby. Ich spotrebiteľské ceny medzimesačne zdraželi o jedno percento. Priemerná miera zdražovania z mesiaca na mesiac v tomto roku sa pohybuje na úrovni 1,3 %.

Potraviny mali najväčší vplyv na infláciu. Medzimesačne zdraželi o dve percentá. Domácnosti mohli najvýraznejšie pocítiť zdraženie chleba a obilnín, ktoré v porovnaní s októbrom zdraželi o 1,6 %. Mlieko, syry a vajcia zdraželi o 3,9 %, mäso o 1,5 %, zelenina o 1,8 %. Oproti októbru zlacnelo jedine ovocie, a to o 1,3 %.

Výraznejší nárast cien sa dalo vidieť aj pri alkohole a tabaku, ale aj pri cenách stravovacích služieb. Vzrástli zhodne o 1,3 %. Podľa štatistického úradu sa index spotrebiteľských cien zvýšil vo všetkých domácnostiach o jedno percento.

Najvyššia úroveň za 22 rokov

Medziročne ceny tovarov a služieb stúpli na hodnotu 15,4 %. Ide o najvyššiu úroveň za posledných 22 rokov. Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále rastúce ceny potravín a nákladov na bývanie vrátane elektriny, plynu a ostatných palív. Ide o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností. Súhrne tvoria takmer polovicu ich výdavkov.

Ceny potravín stúpajú od júna minulého roka, pričom v novembri dosiahli medziročný nárast o takmer 29 %. Viac ako 25-percentné medziročné zdražovanie sa prejavilo v šiestich z deviatich skupín potravín. Cena za chlieb a obilniny oproti novembru 2021 stúpla o 28 %, mäsa o 30 % a tretinový nárast zaznamenali ceny mlieka, syrov a vajec.

Čo sa týka odboru bývania a energií, dlhodobý vplyv na infláciu majú zmeny cien elektriny a plynu zo začiatku roka. Tie sa prejavujú nasledujúcich 12 mesiacov. Medziročný rast sa postupne stabilizoval nad úrovňou 16 %, píše štatistický úrad.

Celoročne v tomto odbore stúpajú aj ceny pevných palív, ktoré sú bezmála o polovicu drahšie než pred rokom. Stúpa tiež cena za teplo, ktorá je aktuálne vyššia o 19,3 %. Dlhodobo rastú aj ceny stavebných materiálov, čo sa prejavuje na imputovanom nájomnom a údržbe obydlí.

Rast cien v odbore doprava sa medziročne v novembri opäť znížil. Najmä preto, že pokračovalo zlacňovanie pohonných hmôt v porovnaní s cenami z polroka 2022. Za pohonné hmoty platili spotrebitelia medziročne o takmer 17 % viac. Ide o výrazne menší nárast v porovnaní s ich 40-percentným rastom v júni tohto roka.

Index spotrebiteľských cien sa v novembri 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov 15,1 %, za nízkopríjmové domácnosti o 16,1 %, za domácnosti dôchodcov o 16,9 %.

Jadrová a čistá inflácia

Súhrnne sa od začiatku roka 2022 spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili v priemere o 12,5 %. Za domácnosti zamestnancov o 12,4 %, za nízkopríjmové domácnosti o 12,8 % a za domácnosti dôchodcov o 13,6 %.

Pri novembrovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 15,4 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 15,9 % a čistá inflácia hodnotu 12,2 %. Medzimesačne dosiahla jadrová inflácia hodnotu 1,1 % a čistá inflácia hodnotu 0,8 %.

Jadrová inflácia sleduje rast cenovej hladiny po vylúčení vplyvu zmien regulovaných cien, napríklad cien energií a iných administratívnych opatrení, ako úpravy daní a podobne, vysvetľuje štatistický úrad. Čistá inflácia je jadrová inflácia bez zmien cien potravín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika