Na hlavný obsah

Inflácia v Česku v novembri zrýchlila, je na úrovni 16,2 percenta

Vysoká má zostať naďalej.

Inflácia v Česku v novembri zrýchlila, je na úrovni 16,2 percenta
České koruny. Foto: TASR

Spotrebiteľské ceny v Českej republike v novembri medziročne vzrástli o 16,2 percenta. Inflácia v Česku sa zrýchlila a v októbri sa ceny medziročne zvýšili o 15,1 percenta. Analytici očakávali zvýšenie o niekoľko desatín percentuálneho bodu. Medzimesačne sa ceny zvýšili o 1,2 percenta. Uviedol to v pondelok (12. 12.) Český štatistický úrad (ČSÚ).

Vývoj ovplyvnili najmä vyššie ceny v oblasti bývania, pričom ceny potravín naďalej rástli. Vplyv mala aj nižšia porovnávacia základňa z minulého roka. Vtedy došlo k odpusteniu DPH na elektrinu a plyn v posledných dvoch mesiacoch roka. Podľa analytikov bolo zrýchlenie inflácie spôsobené najmä zrušením DPH na energie v minulom roku.

Graf - Index spotrebiteľských cien v Čechách.
Index spotrebiteľských cien v Čechách.Foto: Český štatistický úrad

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa od júla minulého roka zrýchľuje už 13 mesiacov za sebou. V júli minulého roka dosiahla medziročná inflácia úroveň 3,4 percenta, v júli tohto roka 17,5 percenta. Inflácia v Česku sa potom v auguste spomalila na 17,2 percenta.

V septembri sa však opäť zrýchlil na 18 percent a dosiahol najvyššiu úroveň od decembra 1993. V októbri bola miera inflácie ovplyvnená najmä zaradením tarify za úsporu energie a zrušením poplatku za energiu z obnoviteľných zdrojov.

Spotrebiteľské ceny sa v novembri v porovnaní s októbrom zvýšili o 1,2 percenta a v medziročnom porovnaní o 16,2 percenta. Celková cenová hladina sa tak po mesačnej prestávke opäť zvýšila.

„Čiastočne to spôsobila nižšia porovnávacia základňa v minulom roku, keď sa zrušila DPH na ceny elektriny a plynu,“ uviedla Pavla Šedivá, vedúca oddelenia štatistiky spotrebiteľských cien ČSÚ.

Ceny elektriny v novembri medziročne klesli o 23,4 percenta v dôsledku úsporných opatrení vlády, zatiaľ čo ceny zemného plynu zrýchlili svoj rast na 139 percenta.

Základné potraviny opäť zdraželi

Ceny potravín v novembri medziročne vzrástli o 27,1 percenta. Konkrétne ceny múky vzrástli o 48 percent, polotučného trvanlivého mlieka o 53 percent, vajec o 72 percent, olejov a tukov o 41 percent, zemiakov o 42 percent a cukru o 109 percent.

V porovnaní s októbrom spotrebitelia platili viac za ovocie, a to o päť percent. Vajcia zdraželi medzimesačne o 11 percent, chlieb o tri percentá, zemiaky o 15 percent a polotučné trvanlivé mlieko o šesť percent. Na druhej strane, zelenina, oleje a tuky mierne zlacneli.

V oblasti bývania sa zvýšili najmä ceny zemného plynu o 14 percent, elektriny o 4 percentá, tepla a teplej vody o necelých 6 percent a pevných palív o viac ako 4 percentá. K poklesu celkovej cenovej hladiny v novembri prispeli najmä ceny v časti doprava, pričom ceny pohonných hmôt a ropy klesli o 1,7 percenta. Ceny automobilov o necelé jedno percento.

Graf - Harmonizovaný index spotrebiteľských cien.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien.Foto: Český štatistický úrad

V časti bývanie, s výnimkou nákladov na vlastný dom, vzrástli ceny pevných palív o 69 percent a tepla a teplej vody o 30 percent.

ČSÚ zverejnil aj informácie o októbrových cenách v zahraničnom obchode. Medziročný rast vývozných cien sa spomalil na 11,4 zo 14,3 percenta v septembri. V prípade dovozu sa ceny v októbri medziročne zvýšili o 14,4 percenta po 20-percentnom náraste v septembri.

Na medzimesačnej báze ceny v októbri klesli druhý mesiac po sebe, pričom vývoz sa znížil o 1,1 percenta a dovoz o 2,2 percenta. Najväčší vplyv na medziročný nárast a medzimesačný pokles mali ceny elektriny, zemného plynu, ropných produktov a uhlia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika