Na hlavný obsah

Ceny tepla na budúci rok vzrastú maximálne o 20 eur za MWh

Vláda nariadením zmenila pôvodný limit 15 %.

Ceny tepla na budúci rok vzrastú maximálne o 20 eur za MWh
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vláda na štvrtkovom (29. 12.) rokovaní schválila limit na nárast maximálnej ceny na 20 eur za megawatthodinu (MWh). Cena bude platiť pre odberateľov na regulovanom trhu, teda aj pre domácnosti.

Účty za teplo v budúcom roku domácnostiam narastú o maximálne 20 eur oproti cenám z tohto roku. Vláda ešte vo februárovom memorande sľubovala, že ceny neporastú o viac ako 15 percent. Teraz to novým nariadením mení.

Podľa analytika Radovana Potočára z energie-portal.sk je schválený limit výhodný pre tých, čo nakupujú drahú surovinu. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

„Kým doposiaľ platilo, že pre všetkých odberateľov môže teplo zdražieť maximálne o 15 %, podľa vládneho nariadenia sa limit stanovil na 20 eur. To znamená, že pre odberateľov s relatívne vysokou cenou tepla nad úrovňou 130 eur za MWh, bude môcť teplo zdražieť relatívne menej,“ vysvetlil Potočár.

Dodal, že priemerná cena tepla pre domácnosti bola 75 eur za MWH a nárast cien o 20 eur tak bude pre väčšinu domácností väčší, než keby sa limit stanovil na sľubovaných 15 percent. Štát rozdiel v cene pokryje novovzniknutou dotáciou ministerstva hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika