Na hlavný obsah

Čína ohlásila plošné uvoľňovanie protipandemických obmedzení

Menia sa napríklad podmienky pre domácu karanténu a povinné testovanie.

Čína ohlásila plošné uvoľňovanie protipandemických obmedzení
Na snímke si muž sníma respirátor pred testovaním na prítomnosť vírusu COVID-19 v čínskom Pekingu. Foto: TASR/AP

Čína v stredu (7. 12.) ohlásila rozsiahle uvoľnenie obmedzení súvisiacich s ochorením COVID-19. Niektorí pozitívni pacienti budú môcť zostať v domácej karanténe. Obmedzia sa aj požiadavky na povinné PCR testovanie, informovala o tom agentúra AFP.

Čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC) zverejnila nové usmernenia. Podľa nich bezpríznakové infikované osoby i ľudia s miernym priebehom ochorenia, majúci nárok na domácu izoláciu, budú môcť byť vo všeobecnosti v domácej karanténe alebo si vybrať liečbu v nemocnici.

Školy, kde sa covid nešíri, budú musieť obnoviť prezenčnú výučbu. 

Hromadné testovanie PCR testami sa bude podľa NHC vykonávať len v školách, nemocniciach, domovoch dôchodcov a na rizikových pracoviskách. Jeho rozsah a frekvenciu treba ďalej znižovať. Osoby cestujúce medzi provinciami sa už nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu starým najviac 48 hodín a. Nebudú sa musieť testovať ani po návrate.

Regióny sa majú naopak sústrediť na zvýšenie preočkovanosti občanov starších ako 60 rokov.

Doterajšie opatrenia

Ľudí s pozitívnym testom na koronavírus doteraz museli tráviť izoláciu v karanténnych centrách alebo pre jediný pozitívny prípad končili celé obytné komplexy v uzávierke. Obytný blok chránil plot strážený strážnikmi.

NHC v stredu uviedla, že je potrebné presne určovať vysoko rizikové oblasti v jednotlivých budovách, na poschodiach alebo v domácnostiach. Uzávera sa nesmie bez rozmyslenia týkať napríklad celých obytných komplexov.

V domoch, na ktoré sa vzťahuje karanténa, sa nesmú blokovať únikové východy. Všetci musia mať neobmedzený prístup k lekárskej pomoci, uviedla tiež Národná zdravotná komisia.

Uzávery nesmú trvať dlhšie ako päť dní, pokiaľ nie sú odhalené ďalšie prípady infekcie. Dodala komisia vo svojom zozname pravidiel pre rozvoľnenie.

NHC tiež oznámila, že lekárne už nemajú dovolené obmedzovať nákup liekov na horúčku, kašeľ a bolesti v krku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet