Na hlavný obsah

Čína po víkendových protestoch zavádza cenzúru na mimoriadnej úrovni

Vyplýva to zo smerníc čínskych úradov.

Čína po víkendových protestoch zavádza cenzúru na mimoriadnej úrovni
Na ilustračnej snímke vlajka Číny. Foto: Unsplash

Čínske úrady po víkendových protestoch tvrdo zasiahli proti používaniu virtuálnych privátnych sietí (VPN). Tie umožňujú prístup na sociálne siete a zahraničné spravodajské servery, ktoré sú inak v krajine zakázané.

Denník The Guardian v piatok (2. 12.) napísal, že je to najvyšší stupeň cenzúry spustený v rámci núdzovej reakcie na protesty zamerané okrem iného proti prísnym koronavírusovým opatreniam.

Čína po protestoch, pri ktorých ľudia požadovali nielen koniec covidových uzáver, ale aj rezignáciu prezidenta Si Ťin-pchinga, síce začala s čiastočným uvoľňovaním pandemických reštrikcií, ale zároveň sleduje, zadržiava a vypočúva účastníkov protestov.

Úrady v krajine tiež zavádzajú najvyšší stupeň cenzúry. Podľa denníka The Guardian to vyplýva zo smerníc čínskych úradov, ktoré zverejnil twitterový účet, ktorý zdieľa informácie o protestoch.

Uniknuté smernice, ktoré vydali úradníci poverení správou čínskeho kybernetického priestoru, ohlasujú „prvú úroveň núdzovej internetovej odozvy, najvyššiu úroveň správy obsahu“. Tá spočíva v rýchlej identifikácii, riešení a podávaní informácií o tzv. „off-line nepokojoch“ a „nedávne významné udalosti v rôznych provinciách“.

Konkrétne dni

Smernice tiež podľa webu China Digital Times spomínajú konkrétne dni, v ktorých by úradníci zodpovední za cenzúru mali byť obzvlášť obozretní. A to, ako sú Medzinárodný deň ľudských práv, Medzinárodný deň boja proti korupcii a deň, keď uplynie týždeň od požiaru v metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Ten si vyžiadal desať obetí a bol jednou z rozbušiek víkendových protestov. Objavili sa totiž informácie, že pre protipandemické opatrenia sa ľudia nemohli dostať z horiacej budovy a záchranári zase nemohli k nim. Úrady to popierajú.

Ukazujú sa tak konkrétne obavy úradov v Číne z rastúceho záujmu občanov o obchádzanie veľkého čínskeho firewallu, čiže systému cenzúry, ktorý znemožňuje alebo značne obmedzuje prístup na mnohé zahraničné weby vrátane sociálnych sietí facebook a twitter.

Prístup cez VPN

Hoci sa v čínskom kyberpriestore informácie o protestoch cenzurovali, mnoho ľudí v Číne získalo prístup na zahraničné sociálne siete cez VPN. Ich používanie je pre väčšinu čínskej populácie nelegálne.

Videá a fotky z protestov sa tak dostali do prísne cenzurovaného čínskeho kyberpriestoru. A to aj vďaka tomu, že ich aktivisti priebežne ukladali na zahraničných platformách.

Viacerí užívatelia sociálnych sietí už v minulosti uviedli, že príslušníci bezpečnostných zložiek bežne ľuďom kontrolujú telefóny. A to, či v nich nemajú aplikácie súvisiace s VPN či aplikáciou Telegram.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet