Na hlavný obsah

Čína prestala do štatistík zahŕňať asymptomatické prípady nákazy koronavírusom

Krajina donedávna uplatňovala stratégiu nulového covidu.

Čína prestala do štatistík zahŕňať asymptomatické prípady nákazy koronavírusom
Čína oznámila, že prestáva do štatistík zahŕňať prípady nákazy koronavírusom u ľudí, ktorí nemajú príznaky choroby. Foto: TASR/AP

Čínska národná zdravotná komisia oznámila, že od stredy (14. 12.) prestáva do štatistík zahŕňať prípady nákazy koronavírusom u ľudí, ktorí nemajú príznaky choroby. Po ukončení plošného testovania v krajine nie je podľa komisie možné presné prírastky asymptomatických prípadov určiť.

Za posledných 24 hodín pribudlo podľa národnej zdravotnej komisie 2 291 symptomatických prípadov infekcie koronavírusom. O deň skôr Čína hlásila 7 679 nových prípadov covidu. Z nich bolo 2 351 symptomatických a 5 364 bez príznakov.

Žiadny človek nakazený koronavírusom za posledný deň v Číne nezomrel, takže počet všetkých úmrtí od začiatku epidémie v krajine s 1,4 miliardy obyvateľov zostal na hodnote 5 235.

Čínske úrady do minulého týždňa uplatňovali stratégiu nulového covidu a nariaďovali uzávery hneď pri výskyte prvých prípadov nákazy. Odôvodňovali to tým, že chránia životy občanov. Po demonštráciách proti koronavírusovým opatreniam, na ktorých zazneli aj výzvy na rezignáciu prezidenta Si Ťin-pchinga, Peking stratégiu zmenil a minulú stredu (7. 12.) oznámil zrušenie kľúčových obmedzení.

Ľudia, ktorí majú len ľahké príznaky covidu-19 a tí bez príznakov, môžu nanovo tráviť izoláciu doma. Školy, kde sa covid nešíri, museli obnoviť prezenčnú výučbu. Pre cestovanie po Číne a pre prístup na verejné miesta, s výnimkou napríklad domovov pre seniorov či jaslí a škôlok, nie je už potrebné preukazovať sa negatívnym testom na koronavírus.

Čína tiež sľúbila, že zásadným spôsobom zvýši preočkovanosť obyvateľstva, zvlášť seniorov. Agentúra Reuters však uviedla, že dve očkovacie centrá, ktoré novo zriadili v Pekingu, zívali prázdnotou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet