Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina si v posledný deň roka vymenili stovky zajatcov

Čaká ich liečenie a rehabilitácia.

Rusko a Ukrajina si v posledný deň roka vymenili stovky zajatcov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojakov v Bachmute. Foto: president.gov.ua

Do Ruska sa v rámci výmeny vrátilo z Ukrajiny 82 vojnových zajatcov, informovalo v sobotu (31. 12.) ministerstvo obrany v Moskve. Podľa ombudsmanky samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) Ukrajinci prepustili aj viac ako 40 vojakov tohto separatistického útvaru.

Na Ukrajinu sa naopak vracia 140 ľudí, medzi nimi obrancovia Mariupolu alebo Hadieho ostrova, uviedol na telegrame šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Vďaka vyjednávaniu sa 31. decembra z územia kontrolovaného kyjevským režimom vrátilo 82 ruských vojakov,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS a dodalo, že im v ukrajinskom zajatí hrozilo „smrteľné nebezpečenstvo“. Vymenení zajatci budú letecky prepravení do Moskvy, kde sa budú liečiť a nastúpia na rehabilitáciu.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Jermak na telegrame napísal, že „v novom roku nielen odrazíme nepriateľské raketové útoky. Zasadíme sa tiež o návrat našich ľudí“.

Spresnil, že medzi prepustenými je 132 mužov a osem žien. Ide o dobrovoľníkov teritoriálnej obrany alebo vojakov, ktorí sa dostali do zajatia pri meste Bachmut. Mesto je v posledných týždňoch dejiskom tvrdých bojov.

Ombudsmanka LNR Viktorija Serďukovová podľa agentúry TASS povedala, že sa z ukrajinského zajatia podarilo dostať 41 vojakov a že sa v najbližšom čase vráti domov.

Moskva a Kyjev si od začiatku viac ako desať mesiacov trvajúcej ruskej invázie vymenili zajatcov už viackrát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet