Na hlavný obsah

Ukrajina hlási, že pri výmene zajatcov získala späť 64 vojakov vrátane

A to vrátane Američana.

Ukrajina hlási, že pri výmene zajatcov získala späť 64 vojakov vrátane
Výmena zajatcov. Foto: Twitter/MilitaryLand.net

Ukrajina pri ďalšej výmene vojnových zajatcov s Ruskom získala späť 64 svojich vojakov, informoval v stredu (14. 12.) šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Domov sa podľa neho vrátili členovia ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bojovali v Doneckej a Luhanskej oblasti a ktorí sa najmä podieľali na obrane mesta Bachmut.

Medzi prepustenými je aj jeden Američan, ktorý však nepatril medzi bojovníkov. Moskva zatiaľ výmenu nepotvrdila.

„Podarilo sa tiež oslobodiť občana Spojených štátov, ktorý našim ľuďom pomáhal – Suediho Murekeziho,“ napísal na telegrame Jermak. Ten zverejnil tiež snímky a videozábery oslobodených vojakov.

„Navrátené boli aj telá štyroch padlých,“ doplnil. Jermak poďakoval všetkým, ktorí sa na prepustení zajatcov podieľali, a upozornil, že „zostáva ešte veľa práce“. Ďalšie podrobnosti nezverejnil.

Britský denník The Guardian minulý týždeň napísal, že sa s Murekezim telefonicky spojil a ten mu oznámil, že ho zadržali v júni v juhoukrajinskom Chersone. Ten vtedy okupovali ruské sily.

Nasledujúce mesiace podľa denníka strávil vo väzniciach, až ho na konci októbra východoukrajinskí proruskí separatisti prepustili. Žil v Donecku, z ktorého ale nemohol odísť. Úrady mu totiž nevrátili pas.

Do bojov sa nezapojil

Murekézi a jeho blízki uviedli, že sa bojov na Ukrajine nezapojil, do krajiny sa presťahoval za prácou a v roku 2020 sa tam usadil natrvalo, opísal The Guardian. Keď Rusi v marci obsadili Cherson, rozhodol sa podľa svojich slov zostať a pomáhať jeho obyvateľom.

Ruská agentúra TASS v auguste napísala, že ho v Donecku obvinili z „podnecovania etnickej nenávisti“ za protesty proti ruskej invázii na Ukrajine. Jeho právnik tvrdil, že sa do protestov zapojil náhodou.

Ukrajina a Rusko si v posledných mesiacoch vymenili niekoľko stoviek zajatcov, naposledy minulý týždeň v utorok, keď obe strany hlásili prepustenie 60 väzňov na každej strane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet