Na hlavný obsah

Dovoz skvapalneného zemného plynu z Ruska do EÚ stúpol

Podľa expertov nečelí sankciám z Bruselu.

Dovoz skvapalneného zemného plynu z Ruska do EÚ stúpol
Na ilustračnej snímke uzáver s meračom v areáli zásobníka plynu. Foto: TASR/AP

Do Európskej únie prúdi z Ruska o 40 percent viac skvapalneného zemného plynu ako vlani. Informuje o tom portál Bloomberg. Členské štáty podľa neho platia za surovinu rekordné sumy a nahrádzajú ňou čoraz obmedzenejšie dodávky plynu cez potrubia.

LNG je pre starý kontinent podľa odborníka vhodná alternatíva. Upozorňuje však, že týmto spôsobom sa závislosti od ruských energií nezbavíme. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Skvapalnený zemný plyn LNG vnímajú štáty Európskej únie ako jeden z hlavných prostriedkov na diverzifikáciu dodávok plynu. Podľa odborníka však samotné rozčlenenie dodávok neznamená zároveň aj rozšírenie počtu zdrojov.

Import LNG z Ruska zažíva rozmach a podľa expertov je nepravdepodobné, že by čelil sankciám z Bruselu. Radovan Potočár z portálu Energie uviedol, že dodávky ruského skvapalneného plynu na európsky trh vzrástli o tretinu.

„Rusko tak bolo hneď po Spojených štátoch druhým najväčším dodávateľom LNG pre Európu s podielom na úrovni takmer 20 percent. Hovoríme o číslach za prvý polrok 2022,“ dodal.

LNG ako zdroj diverzifikácie

Najviac ruského LNG dovážajú Fínsko, Belgicko, Francúzsko a Španielsko. Analytik pripomína, že skvapalnený zemný plyn zostal v závetrí európskych protiruských sankcií aj preto, že Brusel ho zrejme automaticky vnímal ako zdroj diverzifikácie. Debata sa sústredila najmä na potrubnú prepravu.

LNG je podľa Potočára pre Európu veľmi dobrá alternatíva. Ak sa v budúcnosti úplne zastavia dodávky z Ruska, starý kontinent bude odkázaný na dovoz skvapalneného. Vysvetľuje však, že nemusí byť ruský.

„Na rozdiel od potrubnej prepravy, kde sú obchodné možnosti limitované infraštruktúrou, v prípade LNG je obchod globálny. A teda Európa môže dovážať LNG rovnako z krajín Perzského zálivu, ako aj zo Spojených štátov a ďalších kútov sveta. Z tohto pohľadu Európa nie je odkázaná na Rusko,“ vysvetlil.

Nevýhody LNG

Kritický bod vidí najmä v infraštruktúre na jeho príjem. Európa totiž nemá dostatok špeciálnych terminálov, kde skvapalnený plyn menia na plynné skupenstvo, aby sa dal prepravovať potrubím.

Navyše nejde o lacnú alternatívu. Agentúra Bloomberg tiež upozornila, že o úplnom embargu na ruský plyn sa nikdy vážne neuvažovalo. Globálne dodávky sú nedostatočné a budúcoročné vyhliadky na trhu ešte napätejšie.

Jedným z kľúčových producentov a exportérov plynu v Európe je Nórsko. To po útoku na plynovody v Severnom mori najnovšie spolu s Nemeckom požiadalo o ochranu podmorských zariadení.

Odborník ale vysvetľuje, že dodávky z Nórska nedokážu v plnej miere nahradiť ruské, ktoré ešte začiatkom roka tvorili tretinu celkových dovozov plynu do Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál