Na hlavný obsah

Enerhoatom: Rusko umiestnilo v areáli ZAES niekoľko raketometov Grad

Vyvoláva to obavy, že by Rusi mohli zmeniť elektráreň na vojenskú základňu.

Enerhoatom: Rusko umiestnilo v areáli ZAES niekoľko raketometov Grad
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko umiestnilo v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny niekoľko salvových raketometov. V noci na piatok (9. 12.) o tom informovali ukrajinskí predstavitelia, ktorých citoval denník The Guardian.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom uviedla, že Rusko umiestnilo v ZAES niekoľko raketometov typu Grad. Urobili tak v blízkosti jedného z tamojších šiestich reaktorov.

Dodala, že tieto systémy sa nachádzajú v blízkosti nových „obranných štruktúr“, ktoré tam tajne vybudovali ruské jednotky, čo „porušuje všetky zásady jadrovej a radiačnej bezpečnosti“.

Táto informácia podľa Guardianu vyvoláva obavy, že ZAES sa ako najväčšia atómová elektráreň v Európe môže zmeniť na vojenskú základňu, z ktorej chcú Rusi útočiť na ukrajinské ciele.

Zvyšuje to i riziko úniku radiácie. Denník však upozorňuje, že vyhlásenie Enerhoatomu sa mu nepodarilo nezávisle overiť.

Hoci riziko jadrovej katastrofy sa po odstavení všetkých šiestich reaktorov v ZAES značne znížilo, odborníci upozorňujú, že do ovzdušia môže v prípade ich poškodenia stále uniknúť nebezpečné žiarenie, uviedla agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet