Na hlavný obsah

Kyjev a Moskva vyzvali na ochranu Záporožskej elektrárne

Navzájom sa vinia z útokov.

Kyjev a Moskva vyzvali na ochranu Záporožskej elektrárne
Na archívnej snímke z 1. mája 2022 Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok (21. 11.) vyzvali, aby medzinárodné spoločenstvo ochránilo Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú na Ukrajine okupujú ruské vojská.

Obaja pritom vo svojich vyhláseniach obvinili druhú stranu z ostreľovania zariadenia, ktoré je najväčším svojho druhu v Európe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Areálom jadrovej elektrárne v sobotu (19. 11.) a v nedeľu (20. 11.) otriasli silné explózie. Odborníci Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí sú v zariadení prítomní, nahlásili škody na niektorých budovách, systémoch a vybavení. Poškodenie však podľa nich jadrovú bezpečnosť neohrozuje.

„Nikto z našich národov nemá záujem o to, aby sa v našich jadrových zariadeniach odohrali nejaké nebezpečné incidenty,“ povedal Zelenskyj vo videoprenose na parlamentnom zhromaždení NATO v Madride. „Všetci potrebujeme zaručiť ochranu pred ruskou sabotážou,“ dodal.

Rusko predtým uviedlo, že pri ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne hrozí riziko jadrového nešťastia. Podobne ako v nedeľu pritom uviedlo, že je za útoky zodpovedná Ukrajina, čo Kyjev opakovane odmietol.

V snahe prinútiť Kyjev, aby s útokmi prestal, by sa mali zjednotiť „všetky krajiny sveta“, uviedol Peskov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet