Na hlavný obsah

EÚ rozšírila sankcie proti Iránu za porušovanie ľudských práv

Odsúdila aj dodávky dronov pre Rusko.

EÚ rozšírila sankcie proti Iránu za porušovanie ľudských práv
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Diplomati krajín EÚ sa v pondelok (12. 12.) dohodli na uvalení ďalších sankcií proti Iránu za vážne porušovanie ľudských práv. Zároveň odsúdili dodávky dronov pre Rusko, ktoré ich používa pri útokoch na Ukrajine.

Rozhodnutie prijali jednomyseľne v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Diplomati už mali informácie o tom, že iránske úrady popravili v poradí už druhého demonštranta, 23-ročného muža, ktorý sa podieľal na protestoch za ľudské práva.

Ministri sa zhodli na rozšírení sankčného zoznamu o ďalších 20 ľudí a jednu organizáciu za represie voči demonštrantom. Sankcie majú podobu zmrazenia potenciálnych aktív v EÚ a zákazu vstupu do EÚ. Na sankčnom zozname sa v súčasnosti nachádza 126 jednotlivcov a 11 subjektov.

Sankcie vstúpia do platnosti po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Ministri v spoločnom stanovisku uznali vedúcu úlohu iránskych žien a mládeže pri akciách zameraných na obranu ľudských práv a hodnôt.

„EÚ dôrazne odsudzuje brutálne a neprimerané používanie sily zo strany iránskych orgánov voči pokojným demonštrantom vrátane žien a detí, ktoré viedlo k stovkám obetí, čo je v rozpore so základnými zásadami zakotvenými v medzinárodnom práve,“ uvádza sa vo vyhlásení Rady ministrov, podľa ktorého Iránci majú mať zabezpečené právo na pokojné zhromažďovanie.

EÚ vyzvala na slobodu prejavu

Únia odsúdila kruté zaobchádzanie so zadržanými demonštrantmi v iránskych väzniciach. Ministri skritizovali aj obmedzenia komunikácie cez sociálne siete a vypínanie internetu. Vyzvali vládu v Teheráne, aby zabezpečila právo na slobodu prejavu vrátane slobody vyhľadávať, prijímať a šíriť informácie a myšlienky online aj offline.

Diplomati EÚ vyzvali na prepustenie všetkých nespravodlivo zadržiavaných občanov – v súvislosti s uplatňovaním ich práv na pokojné zhromažďovanie a slobodu prejavu. Vrátane nedávno zatknutých demonštrantov, detí, novinárov a ochrancov ľudských práv.

EÚ tiež dôrazne odsúdila dodávky iránskych dronov Rusku, ktoré ich používa vo svojej nezákonnej agresii proti Ukrajine, najmä proti civilnému obyvateľstvu a infraštruktúre. Podľa ministrov Irán týmito dodávkami hrubo porušuje medzinárodné právo, zásady Charty OSN a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. EÚ zvažuje prijatie ďalších sankčných opatrení proti Iránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet