Na hlavný obsah

Nové sankcie EÚ mieria proti iránskym revolučným gardám

Schváliť sa majú aj ďalšie postihy.

Nové sankcie EÚ mieria proti iránskym revolučným gardám
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Terčom nového balíka protiiránskych sankcií Európskej únie sú strojcovia násilia voči účastníkom protivládnych demonštrácií, predovšetkým revolučnej gardy. Povedala to šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

Jej vyjadrenie zaznelo v pondelok (12. 12.) pred schôdzkou únijných ministrov zahraničia. Očakáva sa na nej schválenie ďalšej sady postihov. Má ísť o tretiu schôdzu od vypuknutia masových protestov, ktoré v Iráne začali po smrti mladej ženy v policajnej väzbe.

„Týmto sankčným balíkom mierime predovšetkým na tých, ktorí majú zodpovednosť za popravy, násilie proti nevinným ľuďom,“ citovala Baerbockovú agentúra Reuters. „To sa týkapredovšetkým revolučných gárd, ale aj tých, ktorí sa prostredníctvom vynútených videí snažia zastrašovať ľudí alebo ich trestať,“ dodala nemecká ministerka.

EÚ sa chystá svoj sankčný režim sprísniť po tom, ako Teherán oznámil popravy dvoch väzňov zadržaných pri demonštráciách proti vládnucemu režimu. Oboch mužov odsúdili za útoky na bezpečnostné zložky, jeden podľa iránskych médií ubodal dvoch policajtov a ďalších štyroch zranil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet