Na hlavný obsah

EÚ schválila nový typ liečby rakoviny prostaty

Liečivo je určené pre pacientov v pokročilom štádiu ochorenia.

Modrá stuha - symbol rakoviny prostaty.
Modrá stuha – symbol rakoviny prostaty.Foto: pixabay.com

Európska únia schvália nový typ liečby proti pokročilej rakovine prostaty od farmaceutickej spoločnosti Novartis. Oznámila to v pondelok (12. 12.) táto švajčiarska firma. Informovala o tom v utorok (13. 12.) agentúra AFP.

EÚ odobrila liečivo s názvom Pluvicto, ktoré je určené pre dospelých pacientov trpiacich na kastračne rezistentnú rakovinu prostaty s metastázami.

Novartis uviedol, že v roku 2020 na celom svete diagnostikovali viac ako 1,4 milióna nových prípadov rakoviny prostaty a podľahlo jej 375 000 osôb. Dodal, že v 112 krajinách sveta ide o najrozšírenejší druh onkologického ochorenia u mužov.

Túto liečbu už v marci schválili Spojené štáty a pridali sa k nim i Kanada a Spojené kráľovstvo.

Fakt, že Európska komisia (EK) schválila Novartis, „je dôležitým míľnikom pre pacientov s rakovinou prostaty v pokročilom štádiu, ktorí už nemajú veľa alternatívnych možností liečby“, uviedla farmaceutická spoločnosť.

EK schválila liečbu pre tých pacientov, ktorí sa už neúspešne liečili inými typmi liečiv – taxánovou chemoterapiou či androgénnymi receptormi. Pluvicto dostal zelenú na základe výsledkov štúdie, na ktorej sa zúčastnilo 831 pacientov. Ukázalo sa, že v porovnaní s už existujúcimi druhmi liečby znižuje riziko úmrtia až o 38 percent.

Novartis uviedol, že v súčasnosti skúma možnosť, či by sa táto liečba dala použiť aj v prvých štádiách rakoviny prostaty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet