Na hlavný obsah

Europoslanci uznali hladomor na Ukrajine v 30. rokoch za genocídu

Opätovne odsúdili aj súčasnú agresiu Ruska.

Europoslanci uznali hladomor na Ukrajine v 30. rokoch za genocídu
Poslanci Európskeho parlamentu. Foto: Twitter

Europoslanci uznali hladomor, ktorý na Ukrajine v 30. rokoch minulého storočia vyvolal sovietsky režim, za genocídu. Za rezolúciu sa vyslovila prevažná väčšina zo 705 členov Európskeho parlamentu. Rusko sa podľa nich 90 rokov od konca udalostí, ktoré si vyžiadali milióny životov, na Ukrajine opätovne dopúšťa hrozivých činov.

Europoslanci v rezolúcii opätovne odsúdili súčasnú ruskú agresiu proti Ukrajine vrátane ruských úderov na energetickú infraštruktúru, ktoré sa začali na jeseň.

Paralely medzi hladomorom z 30. rokov a súčasným konfliktom vidia tiež v celosvetovej potravinovej kríze spôsobenej blokádou čiernomorských prístavov a „ruskom drancovaní ukrajinských obilných zásob“.

Za rezolúciu sa vyslovilo 507 poslancov, proti bolo 12, ďalších 17 sa zdržalo hlasovania.

Pri takzvanom „holodomoru“ zahynulo v rokoch 1932 až 1933 za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina podľa odhadov historikov 3,5 milióna až šesť miliónov Ukrajincov.

Katastrofu vyvolala predovšetkým tvrdá politika sovietskeho režimu a zabavovanie obilia a dobytka miestnym obyvateľom. Niektoré krajiny sveta, rovnako ako časť historikov, hladomor považujú za úmyselne vyvolanú genocídu.

Európsky parlament vo štvrtok (15. 12.) vyzval krajiny a organizácie, aby nasledovali jeho príklad a hladomor tiež označili za genocídu. Na konci novembra tak urobil napríklad nemecký parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet