Na hlavný obsah

Google musí odstraňovať odkazy na preukázateľne nepravdivé informácie

Rozhodol o tom Súdny dvor Európskej únie.

Google musí odstraňovať odkazy na preukázateľne nepravdivé informácie
Na ilustračnej snímke internetový vyhľadávač google. Foto: Unsplash

Internetový vyhľadávač google musí z výsledkov vyhľadávania odstrániť odkazy na informácie, ktoré sú preukázateľne nepravdivé. Rozhodol o tom vo štvrtok (8. 12.) Súdny dvor Európskej únie, podľa ktorého však spoločnosť sama nemusí aktívne pravdivosť informácií overovať. Presvedčivé dôkazy musí poskytnúť človek, ktorý o vymazanie konkrétneho odkazu žiada.

Sudcovia v Luxemburgu sa zaoberali prípadom dvoch investičných manažérov, ktorí požiadali Google o odstránenie odkazov na články kritizujúce investičný model ich spoločnosti. Tvrdili, že články obsahujú nepravdivé informácie. Spoločnosť ich však zmazať odmietla s odôvodnením, že nevie, či sú informácie pravdivé alebo nie.

Chceli tiež vymazať náhľady fotografií zobrazené po zadaní ich mien, keďže z náhľadov nebol viditeľný kontext fotografií.

Únijné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR) stanovuje, že údaje o ľuďoch možno zverejňovať len s ich súhlasom. To však treba vyvážiť s právom na slobodu prejavu, upozornil súd. Konštatoval tiež, že právo na ochranu údajov nie je absolútne a musí sa posudzovať v kontexte ostatných práv.

„Právo na slobodu prejavu a informácie však nemožno brať do úvahy, ak sa ukáže, že sú nepravdivé aspoň niektoré z informácií, ktoré sú zahrnuté v obsahu, na ktorý je odkazované, a ktoré nemajú podružný význam,“ uviedol súd v tlačovej správe.

Ľudia žiadajúci o odstránenie odkazov preto podľa súdu musia predložiť dôkazy o nepravdivosti niektorých údajov. Nemusí pritom ísť o dôkazy potvrdené súdom.

Vymazanie náhľadov fotografií

Pokiaľ ide o požadované vymazanie náhľadov fotografií, prevádzkovateľ vyhľadávača musí podľa súdu posúdiť, či je zverejnenie náhľadov potrebné na vyhľadanie snímok samotných. Informačná hodnota náhľadov pritom musí zohľadňovať nezávisle od kontextu zverejnenia na internetovej stránke, na ktorú odkazujú.

Podľa riadiaceho partnera advokátskej kancelárie Braun Partners Arthura Brauna nie je právo byť zabudnutý žiadnou novinkou. Do právneho poriadku ho zaviedol Súdny dvor EÚ už pred siedmimi rokmi, ešte pred nadobudnutím účinnosti GDPR. Odvtedy sa toto právo uplatňuje nielen v EÚ, ale v mnohých krajinách od Argentíny až po Rusko.

„Každé právo možno uplatniť len vtedy, ak nie je v kolízii s inými právami. V prípade potreby musia právnici nájsť rovnováhu. A každý výkon práv musí byť primeraný. V tomto prípade spoločnosť Google už pred vynesením rozsudku urobila žalované kroky (odstránenie thumbnails a odkazov), takže išlo len o právnu otázku. Rozhodne nejde o prelomové rozhodnutie ako v prípade rozsudku z roku 2014, ale iba o určité rozšírenie tohto práva,“ povedal Braun.

Únijná justícia už v roku 2014 rozhodla o tom, že ľudia môžu žiadať o odstránenie dát spojených s ich menom. A to, ak sú tieto údaje zastarané, neadekvátne či nepravdivé. Takzvané „právo byť zabudnutý“ však platí len pre vyhľadávanie na stránkach s únijnou doménou.

„Od roku 2014 tvrdo pracujeme na uplatňovaní európskeho práva byť zabudnutý a na rozumnom vyvážení práva na informácie a súkromie,“ uviedol podľa agentúry Reuters hovorca Google v reakcii na verdikt. Dodal, že odkazy na informácie týkajúce sa spomínaných investičných manažérov už boli odstránené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet