Na hlavný obsah

Grónsko pozastavilo dohodu o rybolove s Ruskom do budúceho roka

Dôvodom je pokles zásob viacerých druhov rýb.

Grónsko pozastavilo dohodu o rybolove s Ruskom do budúceho roka
Ilustračná snímka rybárskej lode. Foto: TASR/AP

Grónsko pozastavilo dohodu o rybolove s Ruskom do budúceho roka. Pre agentúru AFP to uviedlo ministerstvo pre rybolov tohto dánskeho autonómneho územia s tým, že informovalo aj ruských predstaviteľov. Dôvodom je pokles zásob viacerých druhov rýb.

Dohoda o rybolove medzi Ruskom a Grónskom platí od roku 1992. Pre Grónsko sa v nej stanovujú kvóty na výlov hlavne tresky v Barentsovom mori severne od Ruska. Pre ruské lode zase kvóty na lov plates v grónskych vodách.

AFP si všíma, že grónske ministerstvo v súvislosti s pozastavením predmetnej dohody nespomenulo konkrétne vojnu na Ukrajine. V októbri však grónsky premiér Múte Egede podľa miestnych médií povedal, že Grónsko „bude nasledovať sankcie EÚ voči Rusku a ruským spoločnostiam“.

EÚ prijala proti Rusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu množstvo sankcií vrátane zákazu pre ruské lode kotviť v európskych prístavoch.

V novembri obnovili dohodu o rybolovných kvótach s Ruskom na jeden rok napriek ruskej invázii na Ukrajine Faerské ostrovy. Tie sú tiež autonómnym územím Dánska. V októbri sa zase na budúcoročných kvótach na výlov rýb v Barentsovom mori s Ruskom dohodlo aj Nórsko. To je členom Severoatlantickej aliancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet