Na hlavný obsah

Holandský kráľ nariadil vyšetrovanie koloniálnej minulosti kráľovskej rodiny

Bude trvať tri roky.

Holandský kráľ nariadil vyšetrovanie koloniálnej minulosti kráľovskej rodiny
Na snímke holandský kráľ Viliam Alexander. Foto: TASR/AP

Holandský kráľ Viliam Alexander nariadil nezávislé vyšetrovanie úlohy holandskej kráľovskej rodiny v koloniálnom období. V utorok (6. 12.) to oznámila holandská kráľovská informačná služba RVD. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Vyšetrovanie, ktoré má trvať tri roky, budú viesť traja holandskí historici a odborník na ľudské práva. Skúmať budú časové obdobie od konca 16. storočia až po „postkoloniálnu“ súčasnosť, uviedla RVD bez poskytnutia ďalších detailov.

„Hlbokú znalosť minulosti potrebujeme na pochopenie historických faktov a vývoja a zároveň na to, aby sme čo najjasnejšie a najúprimnejšie videli ich vplyv na ľudí a komunity,“ povedal kráľ Viliam Alexander.

Podľa jeho slov je dôležité, aby sa tieto poznatky sprístupnili aj v súvislosti s úlohou oranžsko-nassavskej dynastie v koloniálnej histórii.

Holandská verejnoprávna televízia NOS uviedla, že existuje možnosť, že holandská kráľovská rodina v minulosti vlastnila otrokov. Tiež sa mala zapájať do obchodu s otrokmi.

Vláda sa má 19. decembra ospravedlniť za úlohu svojich predchodcov v súvislosti s otroctvom počas koloniálneho obdobia. Očakáva sa, že vláda pri tejto príležitosti vyčlení približne 200 miliónov eur na fond podporujúci povedomie o úlohe koloniálnej veľmoci v otroctve. Tiež 27 miliónov eur na otvorenie múzea otroctva.

Holandská centrálna banka sa tento rok už ospravedlnila za svoju úlohu v obchodovaní s otrokmi a uviedla, že bude financovať projekty na zvýšenie povedomia o otroctve.

Krajina zohrávala kľúčovú úlohu v obchodovaní s otrokmi od 17. storočia až do druhej polovice 19. storočia, kedy zakázalo otroctvo, vysvetľuje Reuters. V súvislosti s budúcoročným 150. výročím tohto zákazu požadujú niektoré krajiny reparácie pre potomkov zotročených ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet