Na hlavný obsah

India skúma sirup proti kašľu, ktorý mohol spôsobiť smrť detí v Uzbekistane

Výsledky analýzy zverejnia o niekoľko dní.

India skúma sirup proti kašľu, ktorý mohol spôsobiť smrť detí v Uzbekistane
Ilustračná snímka sirupu proti kašľu. Foto: Pixabay

Indické úrady vo štvrtok (29. 12.) zastavili výrobu vo farmaceutickej spoločnosti, kde bol vyrobený sirup proti kašľu, ktorého užitie mohlo zaviniť smrť najmenej 18 detí v Uzbekistane. Informovala o tom agentúra AFP.

Marion Biotech je druhým výrobcom liekov v Indii, ktorého vyšetrujú regulačné orgány od októbra, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pripísala vysoký počet úmrtí detí v Afrike lieku inej firmy. Ide o spoločnosť Maiden Pharmaceuticals, ktorej lieky proti kašľu a prechladnutiu viedli v africkom štáte Gambia k úmrtiu najmenej 66 detí.

Indický minister zdravotníctva Mansuch Mándavijá v statuse na twitteri uviedol, že vyšetrovatelia sú v kontakte so svojimi kolegami v Uzbekistane a vykonávajú inšpekciu v závode spoločnosti neďaleko hlavného mesta Naí Dillí.

Vzorky sirupu proti kašľu odobrali a zaslali na analýzu. Jej výsledky zverejnia o niekoľko dní. Uviedol to indický vládny úradník pre AFP s tým, že dané liečivo sa v Indii nepredávalo.

Agentúre AFP sa nepodarilo získať reakciu zástupcov spoločnosti Marion Biotech.
Podľa uzbeckého rezortu zdravotníctva 18 z 21 detí, ktorým sirup Doc-1 Max podali pri akútnych dýchacích ťažkostiach, po jeho užití zomreli. Liek podľa webovej stránky výrobcu pomáha proti kašľu, chrípke, prechladnutiu a ochoreniach dýchacieho systému.

Obsahuje toxickú látku

Jedna šarža sirupov obsahovala etylénglykol, ktorý ministerstvo označilo za toxickú látku. Liek deťom podali doma rodičia bez lekárskeho predpisu buď z vlastného uváženia, alebo na radu lekárnikov. Dávky sirupu pritom presahovali štandardné množstvo tohto liečiva určené pre deti.

Nateraz nie je jasné, či deti, ktoré zomreli, užili kontaminovaný sirup alebo bežný sirup v zvýšenej dávke, prípadne oboje.

V prípade firmy Maiden Pharmaceuticals WHO uviedla, že aj tieto lieky boli kontaminované „neprijateľným“ množstvom etylénglykolu a súvisiacej zlúčeniny. Obete, väčšinou vo veku od päť mesiacov do štyroch rokov, zomreli na akútne zlyhanie obličiek.

Indické orgány po upozornení WHO začali vyšetrovanie spoločnosti Maiden Pharmaceuticals, no minulý týždeň uviedli, že podozrivé lieky boli „štandardnej kvality“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet