Na hlavný obsah

Inštitúcie EÚ dohodli spoplatnenie uhlíkových emisií pri dovoze

A to konkrétne pri železe, oceli alebo hnojivách.

Inštitúcie EÚ dohodli spoplatnenie uhlíkových emisií pri dovoze
Na ilustračnej snímke kamión. Foto: Unsplash

Vyjednávači členských štátov Európskej únie a Európskeho parlamentu sa v noci na utorok (13. 12.) dohodli na zavedení takzvaného uhlíkového cla, ktoré majú pri dovoze do EÚ platiť dodávatelia železa, ocele alebo hnojív.

Nástroj je navrhnutý ako doplnok k systému emisných kvót Únie. Má porovnať cenu emisií pre zahraničných výrobcov s tou uvalenou na spoločnosti v EÚ.

Predbežnú dohodu, ktorú ešte musia členské krajiny a parlament schváliť samostatne, oznámilo skoro ráno české predsedníctvo v Rade EÚ. To, ktoré vlády dvadsaťsedmičky vo vyjednávaní zastupovalo.

Únijné inštitúcie tak za českého predsedníctva dosiahli zhodu na piatkovom (9. 12.) návrhu z klimatického balíka Fit for 55. Ten má EÚ doviesť k 55-percentnému zníženiu emisií skleníkových plynov do roku 2030.

Novodohodnutý mechanizmus, ktorý je označovaný za prvý svojho druhu, reaguje na obavu, že spoločnosti budú v dôsledku ekologických opatrení EÚ presúvať výrobu do tretích krajín. Tam je regulácia miernejšia.

Špeciálne certifikáty?

Pre dovozcov by zaviedol povinnosť nakupovať špeciálne certifikáty a tým vyrovnať rozdiel medzi cenou uhlíkových emisií v krajine pôvodu a nákladmi na emisné kvóty spojené s výrobou v EÚ.

Európska komisia vlani navrhla, aby sa nástroj vzťahoval na dovoz železa, ocele, hliníka, cementu, hnojív a elektriny. Počas následných rokovaní o konečnej podobe návrhu sa rozsah pôsobnosti rozšíril na niektoré suroviny používané pri výrobe uvedených komodít alebo na vybrané kovové výrobky, napríklad skrutky.

Dohoda europoslancov s Radou EÚ počíta so vstupom opatrení do platnosti v októbri 2023. Nasledovalo by však prechodné obdobie, v ktorom by dotknuté spoločnosti mali povinnosť svoje dovozy len oznamovať.

EÚ chce potom mechanizmus zavádzať postupne, súbežne so spoplatnením emisií v domácej výrobe. Koniec bezplatných emisných kvót v EÚ je stále predmetom oddelených rokovaní. Od ich výsledku závisí konečné schválenie uhlíkového cla.

Spoplatnenie emisií vyprodukovaných v tretích krajinách je kľúčovou súčasťou únijnej klimatickej politiky. Uviedol to v tlačovej správe český minister priemyslu a obchodu Josef Síkela.

„Tento mechanizmus podporuje dovoz tovaru, ktorý napĺňa vysoké klimatické štandardy platné v 27 členských štátoch EÚ. Zabezpečí vyvážený prístup k tomuto dovozu a je navrhnutý s cieľom povzbudiť našich partnerov vo svete, aby sa pridali ku klimatickému úsiliu EÚ,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet