Na hlavný obsah

Irán získal štyri staršie airbusy napriek sankciám

Lietadlá mali letieť z Johannesburgu do Uzbekistanu.

Irán získal štyri staršie airbusy napriek sankciám
Ilustračná snímka lietadla Airbus. Foto: TASR/AP

Irán získal štyri už používané lietadlá Airbus 340. Potvrdil to v piatok (30. 12.) iránsky letecký úrad, ktorý však nespresnil, ako sa Iránu podarilo lietadlá získať v situácii, keď sú naň uvalené medzinárodné sankcie.

Podľa medializovaných správ, citovaných agentúrou DPA, tieto lietadlá mala údajne vyradiť letecká spoločnosť Turkish Airlines v roku 2019. Následne ich nový vlastník odstavil na letisku v Johannesburgu v Juhoafrickej republike.

Spoločnosť Turkish Airlines sa k medializovaným informáciám nevyjadrila, spresnila DPA. Všetky štyri lietadlá s poznávacími znakmi Burkiny Faso vzlietli z Johannesburgu minulý týždeň, uviedli médiá. Oficiálne mali letieť na letisko v Uzbekistane, ale napokon pristáli v Teheráne.

Hovorca iránskeho leteckého úradu priznal, že sankcie nákup nových lietadiel pre Irán veľmi skomplikovali. Po brutálnom potlačení rozsiahlych protivládnych protestov, ktoré sa v Iráne začali v septembri, Západ opäť rozšíril svoje sankcie proti Iránu a jeho predstaviteľom, doplnila DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet