Na hlavný obsah

Británia ohlásila nové sankcie proti Rusku a Iránu

Namierené sú proti 12 ruským vojenským veliteľom a štyrom Iráncom.

Británia ohlásila nové sankcie proti Rusku a Iránu
Ilustračná snímka vlajky Veľkej Británie. Foto: Unsplash

Británia ohlásila v utorok (13. 12.) nové sankcie proti 12 ruským vojenským veliteľom. Tiež voči štyrom Iráncom podieľajúcim sa na výrobe a dodávkach dronov ruským silám, ktoré ich využívajú pri útokoch na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Britská vláda spresnila, že medzi 12 ruskými armádnymi dôstojníkmi, na ktorých uvalila sankcie vrátane zmrazenia majetku a zákazu cestovania do Spojeného kráľovstva, je aj generálmajor Robert Baranov.

Ten je údajne zodpovedný za jednotku, ktorá má na starosti programovanie a nasmerovanie riadených striel.

Medzi najnovšie sankcionovanými Iráncami je okrem iných generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá vyrába motory pre drony využívané Rusmi na Ukrajine.

Drony môžu za mnohé úmrtia civilistov na Ukrajine

Britský Úrad pre zahraničné veci a medzinárodný rozvoj (FCDO) uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo viac než 6 000 civilistov. O život prišli najmä pri raketových a delostreleckých útokoch ruských síl.

„Úmyselné cielenie útokov voči civilistom a civilným objektom je vážnym porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ vyhlásil FCDO. Dodal, že v takýchto útokoch zohrávali významnú úlohu drony vyrobené v Iráne.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly uviedol, že režim v Teheráne, ktorý posledné mesiace čelí vlne civilných protestov, uzatvára „špinavé dohody“ s Moskvou „v zúfalej snahe prežiť“.

Spojené štáty minulý týždeň vyjadrili z tohto spojenectva Moskvy a Teheránu znepokojenie a uviedli, že škodí Ukrajine, susedným štátom Iránu, ako aj celému svetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet