Na hlavný obsah

Iránske ženy v tajných odkazoch BBC opísali represie, ktorým čelia vo svojej krajine

Ide napríklad o neustále policajné prehliadky.

Iránske ženy v tajných odkazoch BBC opísali represie, ktorým čelia vo svojej krajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zabíjanie protestujúcich na ulici, neustále policajné prehliadky či tajné nosenie liekov do úkrytov zraneným demonštrantom, ktorí nemôžu do nemocníc. To všetko opisujú niektoré iránske ženy, ktoré od začiatku protivládnych protestov v Iráne tajne zdieľali svoje denníkové záznamy s novinárkou BBC Sábou Zavareíovou. 

BBC ich správy zhrnula v pondelňajšom (12. 12.) zverejnenom videu. Protesty vyvolala v septembri smrť dvadsaťjedenročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíniovej, ktorú mravnostná polícia zadržala za príliš voľne nasadený hidžáb (šatku, ktorou si má v moslimskej spoločnosti žena zahaliť vlasy, krk a poprsie).

„Vždy, keď vyjdem na ulicu, prehľadávajú mi batoh. Akýkoľvek dôkaz o (účasti na) protestoch by mohol bezpečnostným službám poslúžiť ako ďalšia zámienka na to, aby ma zatkli,“ hovorí na videu jedna z žien. Podľa nej už niektorí z jej zatknutých priateľov zmizli.

„Už musím ísť, prosím, uschovajte všetky moje odkazy. Keď tu bude sloboda, chcem si pamätať, akým peklom sme museli prejsť,“ uviedla.

„Nakrúcam čo môžem. Rada by som vytvorila dokument, ale teraz musím zmazať všetky videá pre prípad, že by mi (policajti) prehľadali telefón,“ napísala novinárke Rodžín z kurdského mesta Sanandadž. Dodala, že videla, ako polícia zastrelila jedného z protestujúcich na ulici.

Prehľadávanie vecí

Rodžín tiež prepašovala lieky a zdravotnícke potreby do úkrytu, kde sa liečia zranení demonštranti, pretože nemôžu ísť do nemocnice. Keď sa jej polícia pokúsila batoh s liekmi prehľadať, zakričala, že v ňom má spodnú bielizeň, a keďže bola noc, podarilo sa jej polícii ukázať len oblečenie a skryť obväzy a fyziologický roztok.

V polovici októbra bolo s novinárkou v kontakte 11 žien z rôznych častí Iránu. „Vytvoria denníkové záznamy, pošlú mi ich, a potom ich musia zničiť, pretože si ich nemôžu ponechať,“ uviedla Zavareíová na komunikáciu s iránskymi ženami, ktorým BBC pre bezpečnosť pozmenila mená.

Neda z mesta Mašhád na severovýchode krajiny, kde v pondelok režim popravil druhého muža zadržaného pri protivládnych protestoch, s novinárkou zdieľala informáciu, že jej konzervatívna matka pri protestoch prvýkrát otvorene kritizovala iránsky režim.

Mama Nedy totiž videla na sociálnych sieťach, ako polícia na ulici zabíja mladých ľudí. Nedá pred mamou svoju účasť na protestoch tají.

„Iba som prechádzala okolo zásahovej jednotky polície. Niektorí z nich na mňa zízali. Pýtala som sa, či majú nejaký problém. Potom na mňa jeden z nich namieril zbraň a vystrelil,“ uviedla Pár, od ktorej novinárka dostala fotografiu pomliaždenej ruky, ktorú zasiahol gumový projektil.

„Nemá to žiadnu logiku. Akoby boli (policajti) zombies. Potom ma chytili za vlasy a zrazili ma na zem. Vždy, keď som sa obzrela, smerovalo na mňa niekoľko zbraní,“ dodala žena, s ktorou sa novinárka o niekoľko dní neskôr neúspešne pokúsila nadviazať kontakt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet