Na hlavný obsah

Južnú Austráliu postihla prvá vlna horúčav tohtoročného leta

Teplota tam v noci neklesla pod 27,4 stupňa.

Južnú Austráliu postihla prvá vlna horúčav tohtoročného leta
Ilustračná snímka - Opera v Sydney. Foto: pixabay,com

Prvá vlna horúčav tohto leta na južnej pologuli zasiahla oblasti na juhu Austrálie. V meste Adelaide bolo v utorok (27. 12.) ráno 38 stupňov celzia. V noci teplota neklesla pod 27,4 stupňa. 

Výstrahu pred horúčavami vydali pre Južnú Austráliu, Viktóriu, Tasmániu, Nový Južný Wales a niektoré časti Západnej Austrálie. Očakávajú sa tam teploty o osem až 16 stupňov vyššie oproti bežnému priemeru. Informoval spravodajský server The Guardian.

Väčšina vnútrozemských častí Nového Južného Walesu sa musí pripraviť na maximálne teploty 35 až 40 stupňov. V Sydney však pobrežný vietor zabráni v prvom prekonaní 30-stupňových teplôt z februára 2021.

Kým mesto Melbourne, rovnako ako sever a západ štátu Viktória čakajú teploty od 37 do 41 stupňov Celzia, už v stredu (28. 12.) meteorológovia očakávajú prechod studeného frontu, ktorý prinesie dážď a vietor s nárazmi až do 90 kilometrov za hodinu. Hrozí tiež výskyt silných búrok.

Kým niektorí ľudia horúco vítajú, silné vlny horúčav môžu byť nebezpečné predovšetkým pre staršie osoby, deti a tehotné alebo dojčiace ženy.

Teplota detského tela môže stúpnuť štyrikrát alebo päťkrát rýchlejšie ako u dospelého. Ľudia by ich nikdy nemali nechávať samé v zaparkovaných vozidlách, upozornila ministerka štátu Viktória pre záchrannú službu Gabrielle Villiamsová.

Pred horúčavou by ľudia mali chrániť aj domácich maznáčikov. Kráľovská spoločnosť pre predchádzanie krutosti na zvieratách (RSPCA) uviedla, že so psami by sa nemalo ísť na prechádzku v v najväčšej horúčave. „Keď neudržíte na akomkoľvek horúcom povrchu chrbát ruky viac ako päť sekúnd, potom je príliš horúci aj pre tlapky vášho psa,“ varovala RSPCA vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet