Na hlavný obsah

Napriek snahám Austrálie je Veľká koralová bariéra stále v ohrození

Podľa expertov tento jedinečný ekosystém naďalej degraduje.

Napriek snahám Austrálie je Veľká koralová bariéra stále v ohrození
Na archívnej snímke z roku 2017 húf rýb pláva v časti Veľkej korálovej bariéry neďaleko austrálskeho prístavného mesta Cairns. Foto: TASR/AP

Veľkej koralovej bariére v Austrálii naďalej hrozí zaradenie na zoznam lokalít svetového dedičstva v ohrození.

Upozornila na to dvojica expertov z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) a z Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN).

Podľa nich degradácia tohto jedinečného ekosystému pokračuje pod vplyvom kombinácie účinkov globálneho otepľovania a rôznych znečistení súvisiacich s poľnohospodárstvom a rybolovom.

Podľa odbornej správy, ktorú zverejnili v pondelok (28. 11.) v Paríži, je úsilie Austrálie o ochranu Veľkej koralovej bariéry bezprecedentné. Musí sa však zintenzívniť, ak sa nemá zaradiť do zoznamu ohrozených lokalít UNESCO.

Autori správy uvádzajú, že na zníženie odtoku dusičnanov a fosforečnanov sa síce vynaložilo veľké úsilie, ale v nasledujúcich troch rokoch je treba dosiahnuť ešte väčšie zníženie objemov týchto znečisťujúcich látok, než sa dosiahlo od roku 2009.

Zoznam lokalít v ohrození

Vlani v júli Austrália unikla zaradeniu Veľkej koralovej bariéry do zoznamu lokalít v ohrození.
Výbor pre svetové dedičstvo sa vtedy – po intenzívnom lobovaní zo strany Austrálie – rozhodol toto rozhodnutie odložiť. Canberra by mala dostať viac času na preskúmanie svojho úsilia o ochranu prírody. Uviedli to členovia výboru vrátane Číny, Ruska a Saudskej Arábie.

Vládu konzervatívneho premiéra Scotta Morrisona v máji vystriedal stredoľavý kabinet pod vedením Anthonyho Albaneseho, ktorý prisľúbil ekologickejšiu politiku. Aj hovorca UNESCO pre agentúru AFP povedal, že „so súčasnou vládou prebieha konštruktívny dialóg“.

Zdroj oboznámený s problematikou označil pondelkovú správu expertov za „plán predložený austrálskej vláde, ktorá by mala povedať, čo s ním zamýšľa urobiť“. Konštatoval, že cesta k záchrane Veľkej koralovej bariéry existuje, pričom výsledky môže priniesť len „silná a rýchla akcia“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet