Na hlavný obsah

Každá tretia rodina na Slovensku je ohrozená chudobou

Najhoršie sú na tom napríklad domácnosti s väčším počtom detí.

Každá tretia rodina na Slovensku je ohrozená chudobou
Na ilustračnej snímke mince. Foto: RTVS

Každá tretia rodina na Slovensku je ohrozená chudobou. Najhoršie sú na tom domácnosti s väčším počtom detí a tie, kde sa o deti stará iba jeden rodič. Pre zdražovanie sa ocitli v situácii, že ak zarobia do 700 eur, na jeden deň im vychádza na jedlo päť eur. Musia sa preto spoľahnúť na pomoc dobrých ľudí.

Pani Marika žije v podtatranskej obci Šuňava. Pred tým, než sa jej narodila dnes štvorročná Terezka, náhle ovdovela. Zostala sama s piatimi deťmi.

„No, prežívame. Pocítili sme dosť, že všetko išlo hore, niektoré potraviny si už ani nemôžeme dovoliť,“ povedala Mária Smolárová, vdova a matka piatich detí zo Šuňavy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pani Marika pracuje, dostáva vdovské a sirotské. Nestačí to ani na bežné výdavky. Má ešte rodičov, ktorí sú ochotní jej pomôcť, ak nevyjde do výplaty. Čo bude od nového roka, netuší. Obavy sú veľké – kúriť musí, má doma dve menšie deti a troch teenagerov a robí všetko preto, aby nedostatok pocítili čo najmenej.

„Obce môžu pomôcť svojim obyvateľom jednorazovou pomocou, ale akonáhle má domácnosť dlhy alebo nedoplatky voči obci, dvere sú zatvorené,“ uviedla Zuzana Kusá, sociologička zo Sociologický ústav SAV.

„Chudoba začína byť veľkým problémom. Už v súčasnosti máme pod hranicou chudoby viac ako 21 percent slovenských domácností, ktoré majú príjem do 500 eur,“ ozrejmil Martin Halás, analytik Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík.

Cítia to aj v dome charity. Denne im pribúdajú rodiny, ktoré potrebujú potravinovú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko