Na hlavný obsah

Koalícia sa dohodla na znížení DPH aj pre gastro, tvrdí Matovič

Ide o dočasné opatrenie, ktoré by sa však mohlo predĺžiť.

Koalícia sa dohodla na znížení DPH aj pre gastro, tvrdí Matovič
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Daň z pridanej hodnoty (DPH) by sa mala dočasne znížiť na 10 % nielen pre športoviská, ale aj pre gastro. Avizoval to v piatok (2. 12.) minister financií Igor Matovič (OĽANO) s tým, že sa na tom dohodli v koalícii.

Zároveň dodal, že ak sa týmto opatrením výrazne zlepší priznávanie tržieb v gastre, môže sa zníženie DPH predĺžiť. Ohlásil tiež kompenzácie samosprávam za zvýšený daňový bonus.

Znížená sadzba dane na 10 % by sa mala uplatňovať do konca marca 2023. Toto opatrenie sa má realizovať prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o DPH, o ktorej by sa malo hlasovať budúci utorok (6. 12.).

Nižšia DPH sa týka prepravy osôb visutými a pozemnými lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, uplatňovať sa má aj na sprístupnenie krytých a nekrytých športových zariadení, na vstupné do umelých kúpalísk a na reštauračné a stravovacie služby.

„Je to, myslím si, ústretový krok, verím, že pomôže,“ skonštatoval Matovič. Dúfa, že to pomôže nielen podnikateľom, ale aj zákazníkom. Podotkol, že v prípade gastra je ochotný predĺžiť zníženie DPH aj na ďalšie mesiace, ak sa výrazne zlepší priznávanie tržieb. Podľa jeho slov sa v reštauračných službách priznáva približne len 35 % tržieb.

Poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga poznamenal, že sa na tomto opatrení dohodli všetky tri koaličné strany. „Bola o tom náročná politická diskusia,“ pripustil. Na zníženej DPH podľa neho získajú všetci ľudia, ktorí sa pôjdu najesť do reštaurácií.

Gastrosektor návrh privítal

Gastrosektor víta koaličný návrh na dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na stravovacie služby počas prvých troch mesiacov roka 2023. Zároveň vyzýva všetkých poslancov Národnej rady SR, aby toto opatrenie podporili.

Gastrosektor sa totiž nachádza v mimoriadnej kritickej situácii, uviedol v piatok Vladimír Machalík z iniciatívy Stále máme chuť, ktorá združuje 14 zväzov, asociácií a ďalších združení z oblasti gastrosektora.

„Vítame, že sme sa po dlhých takmer troch rokoch výziev dočkali aspoň dočasného zníženia DPH na stravovacie služby. Gastrosektor po pandémii tvrdo zasiahli vojna na Ukrajine, energetická kríza i inflácia a s ňou súvisiaci rast cien potravín,“ uviedol Machalík.

„Aj keď obdobie troch zimných mesiacov považujeme za veľmi krátke, dočasné zníženie DPH na gastro považujeme za pozitívne. Aj vzhľadom na vyjadrenia predstaviteľov koalície veríme, že budúci rok dĺžku tohto obdobia prehodnotia a pomôžu tak gastrosektoru postaviť sa na nohy vo vôbec najťažšom období v ére samostatného Slovenska,“ dodal Machalík.

Dohoda so samosprávami

Matovič zároveň oznámil uzavretie dohody so samosprávami na kompenzácii výpadku príjmov v dôsledku zvýšeného daňového bonusu. Pomôcť má dodatočných 100 miliónov eur z dane z príjmov právnických osôb.

Ďalších 200 miliónov eur by malo smerovať na pomoc samosprávam s energiami. Priblížil, že v prípade samospráv bude vláda pomáhať dovtedy, kým sa neminie balík 200 miliónov eur určený na pomoc so stropovaním cien.

Bankový odvod sa nezavedie

Bankový odvod určite nebude zavedený. Vyhlásil to v piatok v NR SR minister financi. Zdôraznil, že majú v tomto smere záväzok. Bankový odvod, ktorý bol v minulosti zavedený, bol podľa neho veľmi nespravodlivý.

Predseda parlamentu a líder koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár prednedávnom skonštatoval, že by zahlasoval za bankový odvod, ak bude taký návrh predložený. Musí to však byť nastavené tak, aby to nezlikvidovalo banky. Spomenul napríklad časové ohraničenie odvodu.

V súvislosti s poslaneckou novelou zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach Matovič podotkol, že štát potrebuje mať aj nejaký príjem. Preto sa na schôdzi predložili aj rôzne návrhy, ktoré to majú zabezpečiť.

„Je to o tom, že niekoľko sto extrémne bohatých firiem bude musieť prispieť do spoločného, aby sme mohli pomáhať ľuďom v čase núdze,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko