Na hlavný obsah

Koalícia vyzýva SaS, aby zišla z kratšej cesty a nehlasovala za pád vlády

Liberáli na odvolaní naďalej trvajú.

Koalícia vyzýva SaS, aby zišla z kratšej cesty a nehlasovala za pád vlády
Na snímke rokovacia sála Národnej rady SR. Foto: TASR

V parlamente pokračuje rozprava k odvolávaniu vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Koalícia vyzýva bývalého partnera stranu SaS, aby zišla z kratšej cesty a nehlasovala za pád vlády.

SaS zopakovala, že v koalícii má rozhodujúce slovo šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár a protikorupčný étos spolu s nimi z koalície odišiel. Na odvolaní preto trvá. Problém však môže mať pri hľadaní potrebných 76 hlasov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

O rozpravu medzi poslancami zatiaľ veľký záujem nie je. V sále bolo predpoludním približne 20 poslancov. Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v rozprave vyčíta hnutiu OĽANO, že moc v parlamente odovzdali Kollárovi.

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Anna Zemanová.
Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Anna Zemanová. Foto: TASR

„Hlavné slovo má Boris Kollár. Ten však očividne podporuje mafiánske praktiky a rozkrádanie štátu,“ povedala v rozprave.

Gábor Grendel (OĽANO) jej oponoval, že to, čo liberálom prekáža na koalícii, im nenahradia poslanci strany Hlas-SD. „My (OĽANO a SaS) patríme k stranám prozápadného a protikorupčného typu. Vy nepatríte na jednu loď s Hlasom,“ skonštatoval.

Erik Tomáš (Hlas-SD) pripomenul, že v minulosti sa tieto dve strany (OĽANO a SaS) nevedeli zhodnúť na dôležitých hlasovaniach a priznal, že ani ich s liberálmi veľa nespája. „Spája nás jedno jediné. A to, že už nechceme túto vládu, Tak ako ju nechce 80 percent ľudí,“ povedal Tomáš.

Mikulec sa odstúpiť nechystá

Poslanec zo Sme rodina Miloš Svrček zopakoval postoj strany z minulého týždňa, že SaS len hľadá dôvody na povalenie vlády. „Neviem čo tu stále hovoríme o vláde Igora Matoviča. Veď jeho vláda bola povalená. Keby aj Matovič odišiel z postu ministra financií, tak ani to by vám nestačilo,“ skonštatoval.

Na snímke poslanec Národnej rady SR Martin Borguľa.
Na snímke poslanec Národnej rady SR Martin Borguľa. Foto: TASR

V pléne sa momentálne nenachádza ani jeho stranícky kolega Martin Borguľa, ktorého hlas môže v utorok (13. 12.) rozhodnúť. Borguľa minulý týždeň oznámil, že ak vo funkcii zostane minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), bude hlasovať za odvolanie premiéra.

Mikulec v pondelok (12. 12.) potvrdil, že odstúpiť sa nechystá. „Neplánujem svoje odstúpenie. Ako som však už viackrát povedal, ak ma odvolá buď premiér alebo parlament, na stoličke ministra vnútra sa nedržím,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál