Na hlavný obsah

Koncesionárske poplatky by sa mali prestať platiť až v júli

Vytvoriť sa tým má priestor na odbornú diskusiu.

Koncesionárske poplatky by sa mali prestať platiť až v júli
Výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v Mlynskej doline. Foto: TASR

Koncesionárske poplatky by mali skončiť od júla budúceho roka. S takýmto ústupkom prišla opozičná SaS, ktorá ich škrtnutím podmienila podporu rozpočtu. Chce tak vytvoriť dostatočný priestor na odbornú diskusiu, ktorú žiada aj vedenie RTVS.

Otázne však zostáva, aký mechanizmus poplatky nahradí tak, aby nebola ohrozená nezávislosť verejnoprávneho média. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Liberáli trvajú na tom, aby parlament rozhodol o zrušení poplatkov, ľudia by však úhrady prestali platiť až od 1. júla 2023.

„Znamená to, že tá odborná diskusie bude môcť prebiehať celý prvý polrok budúceho roka, ktorý ide bez zmeny a je tam priestor na to, aby sa zaviedli nejaké ďalšie zmeny,“ vysvetlil predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Zároveň dodáva, že nateraz je v hre financovanie RTVS pevnou sumou, nie podielom z HDP.

Čaká sa na presný mechanizmus

Rokovanie o presnom nastavení mechanizmu má v súčasnosti v kompetencii rezort kultúry, ktorý doteraz o výsledku neinformoval. Predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský si chce počkať na definitívny návrh.

Verí, že sa dosiahne finančná stabilizácia a politická nezávislosť RTVS. O tú ide aj generálnemu riaditeľovi verejnoprávneho rozhlasu a televízie Ľubošovi Machajovi.

Ako jednu z možností navrhuje prijať financovanie verejnoprávneho média ústavným zákonom. To však už predseda Sme rodina Boris Kollár vylúčil.

„Predsa kvôli RTVS nebudeme robiť ústavný zákon. Neurobme z toho trhací kalendár. Myslím si, že to by si žiadny politik nezobral na krk, aby takéto médium, akým je RTVS, začal takýmto spôsobom manipulovať,“ podotkol.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo kritizuje aj načasovanie tejto témy – tesne pred koncom roka. Skonštatoval, že táto akcia môže rozšíriť zneistenie do manažmentu inštitúcie, ale aj medzi zamestnancov.

Zamestnávatelia zrušenie poplatkov vítajú

Zrušenie úhrad za služby verejnosti podporila aj Republiková únia zamestnávateľov, ktorá ich považuje za skrytú daň.

Predseda Českého syndikátu novinárov Adam Černý prípadné zrušenie úhrad kritizuje a upozorňuje, že aj definovaná dotácia podľa výšky HDP má svoje riziká.

„Je v tom prvok nepredvídateľnosti, pretože to HDP sa istým spôsobom vyvíja a môže dokonca aj klesať. Ide však o jednu z možných, avšak veľmi krajných alternatív. Oveľa lepšie je, keď ten koncesionársky poplatok je vo výške, ktorá je fixne stanovená, prípadne upravená nejakou inflačnou doložkou,“ dodal.

Koncesionárske poplatky nedávno zrušili vo Francúzsku, tamojšie verejnoprávne médiá to kritizujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál