Na hlavný obsah

Kosovo oficiálne požiadalo o vstup do Európskej únie

Ide o symbolický krok.

Kosovo oficiálne požiadalo o vstup do Európskej únie
Vlajka Kosova a Európskej únie. Foto: Unsplash/Koláž RTVS

Kosovo oficiálne podalo prihlášku do Európskej únie. Príslušný dokument v stredu (14. 12.) v Prištine podpísali prezidentka balkánskej krajiny Vjosa Osmaniová, premiér Albin Kurti a predseda parlamentu Glauk Konjufca, informovala agentúra DPA.

Pre najmladší štát Európy ide skôr o symbolický krok. Členstvo v EÚ je pre krajinu zatiaľ v nedohľadne, upozornila agentúra.

Proces prijatia Kosova potrvá dlhé roky alebo aj desaťročia a bude závisieť od toho, či sa balkánskej krajine podarí urovnať vzťahy so Srbskom, upozorňujú pozorovatelia.

Kosovo má totiž napäté vzťahy so Srbskom, na ktorom v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť a ktoré kosovskú nezávislosť neuznáva.

Formálne má Kosovo „perspektívu“ prijatia do EÚ, zatiaľ čo štatút kandidátskej krajiny, ktorý vo štvrtok (15. 12.) summit dvadsaťsedmičky zrejme prizná Bosne a Hercegovine, teraz nepripadá do úvahy.

Prekážkou je aj to, že Kosovo ako suverénny štát neuznáva aj päť členských krajín EÚ – Španielsko, Rumunsko, Slovensko, Grécko a Cyprus. Kosovo nie je členom ani OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet