Na hlavný obsah

Kosovo tento týždeň požiada o vstup do EÚ, uviedol premiér krajiny

Proces prijatia však zrejme potrvá dlhé roky alebo aj desaťročia.

Kosovo tento týždeň požiada o vstup do EÚ, uviedol premiér krajiny
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Kosovo tento týždeň požiada o vstup do Európskej únie, uviedol podľa agentúry Reuters premiér krajiny Albin Kurti. Proces prijatia však zrejme potrvá dlhé roky alebo aj desaťročia. Bude závisieť od toho, či sa balkánskej krajine podarí urovnať vzťahy so Srbskom, upozorňuje Reuters.

„Európska únia je miestom mieru, bezpečnosti, rovnosti a prosperity a to je dôvod, prečo Kosovo, ako krajina milujúca mier, patrí do tohto spoločného domu,“ vyhlásil Kurti na rokovaní kosovskej vlády.

Kurtiho oznámenie prichádza v čase, keď panuje vysoké napätie vo vzťahoch medzi Kosovom a susedným Srbskom, od ktorého Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť. Srbi na severe Kosova už štvrtý deň blokujú dôležité cestné ťahy, čím protestujú proti nedávnemu zatknutiu bývalého srbského policajta.

V noci na nedeľu (11. 12.) došlo aj k prestrelke medzi kosovskou políciou a Srbmi blokujúcimi cesty a Kurti požiadal o pomoc mierovú misiu NATO. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v pondelok (12. 12.) obe balkánske krajiny vyzval na zníženie napätia.

Cesta Kosova do Európskej únie bude pravdepodobne tŕnistá aj z toho dôvodu, že Kosovo ako štát neuznáva päť únijných členských krajín. A to Slovensko, Španielsko, Grécko, Rumunsko a Cyprus. Samostatnosť Kosova neuznáva ani Srbsko a stále ho považuje za súčasť svojho územia. Kosovo nie je členom ani OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet