Na hlavný obsah

Kúpele Sliač pre nárast cien energií zatvorili

Ceny služieb sa budúci rok zvýšia.

Kúpele Sliač pre nárast cien energií zatvorili
Kúpeľný dom Palace v Kúpeľoch Sliač. Foto: TASR

Štátne Kúpele Sliač od 20. decembra pre mimosezónnu prevádzkovú výluku zatvorili, v prevádzke budú opäť od marca. Dôvodom je aktuálna kríza na trhu s energiami. Kúpele o tom informovali na svojej oficiálnej webstránke.

„K tomuto kroku sme pristúpili najmä z dôvodu extrémneho nárastu cien energií, ktoré pri spotrebe našich kúpeľov v zimnom období predstavujú náklad vysoko presahujúci výnosový potenciál kúpeľov v zimných mesiacoch,“ priblížili kúpele.

Počas zimnej odstávky nebude možné v Sliači absolvovať liečebné pobyty ani využívať žiadne doplnkové služby. Prevádzku kúpeľov plánujú opäť spustiť od 1. marca.

Ako priblížil predseda predstavenstva spoločnosti Kúpele Sliač Martin Beňuch, úsporu na prevádzkových nákladoch počas zimnej výluky je ťažké odhadnúť, pohybovať sa môže na úrovni približne 190 000 eur mesačne.

„Záleží to napríklad od reálnej spotreby energií, ktoré treba na temperovanie budov. Táto spotreba sa bude vyvíjať aj od aktuálneho počasia a vonkajšej teploty. Tiež pri predpoklade výnosov sme vychádzali iba z odhadov a napríklad aj reálneho poklesu vypisovaných návrhov na kúpeľnú liečbu,“ skonštatoval Beňuch.

Ceny služieb

Nárast cien za energie ovplyvní v budúcom roku aj cenník kúpeľných služieb. Podľa predsedu predstavenstva ceny upravili tak, aby v čo najznesiteľnejšej miere pre klientov rešpektovali nárast nákladov na prevádzku kúpeľov.

„Budeme sa, samozrejme, uchádzať aj o všetky dostupné podporné schémy a mechanizmy, ktoré by mali znižovať negatívne dosahy extrémnych cien energií. To je dôvod, prečo nezvyšujeme ceny pre našich hostí priamo úmerne zvyšujúcim sa nákladom,“ dodal Beňuch.

Majiteľom celého kúpeľného areálu a všetkých prevádzkových budov je štátna spoločnosť Kúpele Sliač. Jej akcionármi sú MH Manažment a Všeobecná zdravotná poisťovňa. Zariadenie poskytuje kúpeľnú liečbu srdcovo-cievnych chorôb, chorôb pohybového aparátu, onkologických a gynekologických chorôb aj postcovidového syndrómu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny