Na hlavný obsah

Láhaur sa v stredu pre silný smog stal najviac znečisteným mestom na svete

Ide o stav environmentálnej núdze.

Láhaur sa v stredu pre silný smog stal najviac znečisteným mestom na svete
Na ilustračnej snímke vlajka Pakistanu. Foto: Unsplash

Vláda pakistanskej provincie Pandžáb v stredu (7. 123.) v dôsledku veľkého znečistenia ovzdušia vyhlásila, vôbec prvýkrát, stav environmentálnej núdze.

Informovala o tom agentúra DPA s tým, že podľa globálneho indexu kvality ovzdušia švajčiarskej monitorovacej platformy IQAir ovzdušie v provinčnom hlavnom meste Láhaur v stredu najznečistenejším na svete.

Úrady rozhodli, že v záujme ochrany zdravia detí zostanú štátne a súkromné školy v najviac postihnutom okrese Láhaur zatvorené o dva dni v týždni viac. A to okrem obvyklého dňa voľna v nedeľu aj v piatok a v sobotu. Toto nariadenia bude platiť až do odvolania.

Šéf provinčného združenia učiteľov upozornil, že skrátenie školského vyučovania nie je najrozumnejšie riešenie. Vysvetlil, že zotrvanie doma nemusí študentov pred smogom ochrániť viac ako ich príchod do školy, kde by mohli pokračovať vo vzdelávaní.      

Provinčná vláda tiež rozhodla, že všetci zamestnanci verejného sektora musia v piatky a soboty pracovať z domu.

Prílev pacientov

Nemocnice v Láhaure sa pripravujú na prílev pacientov trpiacich dýchacími problémami, ako aj podráždením očí a hrdla v dôsledku smogu, ktorý zahalil mesto.      

Súd, ktorý rozhodol o uzavretí škôl na dva dni v týždni, tiež nariadil úradu na ochranu životného prostredia, aby vypracoval pravidlá na sprísnenie trestov pre tehelne a priemyselné podniky za porušovanie zákonov a nariadení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko