Na hlavný obsah

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách je lokálne

Hrozí najmä na záveterných stranách svahov.

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách je lokálne
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lavínové nebezpečenstvo je v Tatrách lokálne. Hrozí najmä na záveterných stranách svahov vo vyšších polohách Západných, Nízkych a Vysokých Tatier. Ministerstvo vnútra (MV) SR a Horská záchranná služba (HZS) o tom informovali v utorok (13. 12).

Apelujú na turistov, aby zvážili svoje aktivity vo vysokohorskom teréne. Miestam, na ktorých hrozí pád lavín sa majú vyhýbať.

Za posledné dni napadlo v slovenských horách 10 až 50 centimetrov nového snehu. Sneženie pritom sprevádzal prudký vietor, čo spôsobilo, že jeho nerovnomernosť jeho rozmiestnenia. Najväčšie nebezpečenstvo pádu lavín hrozí na záveterných stranách kopcov preto, lebo práve tam sa nachádza najväčšie množstvo nového snehu.

Dĺžke plánovanej túry, počasiu i podmienkam je potrebné prispôsobiť svoje vybavenie a výstroj. Pribaľte si mačky a cepín. Dôležitejšie ale, ako výstroj vlastniť, je vedieť ho správne používať,“ povedal riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Horskí záchranári v týchto dňoch odporúčajú myslieť na horšie počasie, než o akom hovoria predpovede a mať pripravený plán pre prípadné skrátenie túry. Pripomínajú, aby si turisti balili extra vrstvy oblečenia, ako aj dostatok tekutín a jedla, keďže sa trvanie túry v zime môže predĺžiť.

Turisti podceňujú podmienky

Bilancia zásahov za posledné dni ukazuje podľa horských záchranárov ukazuje, že turistov často zaskočia nepriaznivé zimné podmienky. Vplyvom vyčerpania alebo podchladenia potom nie sú schopní túru dokončiť.

Na turistov apelujú, aby okrem počasia sledovali aj výstrahy, ktoré uverejňujú na svojom webe. Aktuálne podmienky na túry si možno preveriť na Meteoportáli HZS, ktorý obsahuje aj aktuálne kamerové záznamy a merania.

Počas uplynulého víkendu si lavína Priečnym sedlom vo Vysokých Tatrách vyžiadala dve obete. Analýza nehody, ktorú vykonalo Stredisko lavínovej prevencie ukázala, že rozhodnutie pokračovať v ťažkej túre bolo nesprávne.

A to pre zlé poveternostné podmienky, extrémnemu sklonu a nepriaznivej orientácii terénu, či v neposlednom rade absencii základnej lavínovej výbavy. Tohtoročný počet obetí lavín už k utorku 13. decembru dosahuje priemerný počet obetí lavín za celú sezónu. Ide o štyri obete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny