Na hlavný obsah

Lekárski odborári čelia kritike pre rezidentský program začínajúcich lekárov

Zamestnať sa budú môcť už len v nemocniciach.

Lekárski odborári čelia kritike pre rezidentský program začínajúcich lekárov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Začínajúci lekári sa od budúceho roka budú môcť zamestnať už len v nemocnici a nie v ambulancii. Teda tak, ako doposiaľ. Lekárski odborári chcú týmto zabrániť nečestným praktikám. Čelia za to výraznej kritike.

Rezidentský program často zneužívajú pochybné firmy. Lekárski odborári tvrdia, že skupujú ambulancie a zamestnávajú v nich mladých lekárov – rezidentov. Mzdu im totiž hradí štát.

„Často týchto rezidentov zneužívajú na prácu napriek tomu, že by mali byť v pozícii študenta a učiť sa od skúseného lekára a zabezpečiť si cirkuláciu v nemocniciach a na špecializovaných oddeleniach tak, aby sa čo najviac naučili,“ vysvetlil predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V ambulanciách podľa odborárov ostávajú bez dozoru a prax v nemocnici vôbec nemajú. Často ju nahrádza pečiatka po známosti. Odborári preto navrhli, aby od 1. januára rezidentov zamestnávali len nemocnice.

Zákon, ktorý má platiť od nového roka, je podľa právnika šitý horúcou ihlou. Nemyslí totiž na súčasných lekárov – rezidentov, ktorí už pracujú v ambulanciách. „Nikto nerieši, čo bude s rezidentom ďalej. Buď preňho bude existovať v rámci ambulancie iná práca, alebo keď iná práca existovať nebude, tak ho musí ambulancia prepustiť,“ povedal právnik a súdny lekár Peter Kováč.

O probléme rokoval parlamentný zdravotnícky výbor. Hľadal riešenie pre mladých lekárov, ktorí už majú zmluvu s ambulanciou. Obmedzenie zamestnávania rezidentov sa nepozdáva všeobecným lekárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko