Na hlavný obsah

Trváme na plnení memoranda, nech je vláda akákoľvek, tvrdí LOZ

Bude žiadať dodržanie termínov plnenia svojich požiadaviek.

Trváme na plnení memoranda, nech je vláda akákoľvek, tvrdí LOZ
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto: TASR

Či parlament v utorok (13. 12.) odvolá vládu Eduarda Hegera (OĽANO) alebo nie, trváme na dodržaní podpísaného memoranda s vládou a ministerstvom zdravotníctva. Uviedlo to v utorok Lekárske odborové združenie (LOZ.)

„Memorandum sme nepodpísali s vládou Eduarda Hegera, ale s vládou Slovenskej republiky,“ dodal predseda LOZ Peter Visolajský.

Priznal, že politická situácia komplikuje plány a rozbehnuté zmeny. V januári sa však predstavitelia LOZ plánujú stretnúť s ministerstvom zdravotníctva. Jednať majú najmä o dohodnutých termínoch. „Viaceré zákonné úpravy majú nastať už v januári. Budeme sa informovať, ako sa rezort k týmto termínom stavia,“ dodal Visolajský.

Najbližšie by mali lekárski odborári s rezortom riešiť tému financovania zákonných zmien. Ide napríklad o oddlžovanie slovenských nemocníc, zmeny vo fungovaní zdravotných poisťovní či dodržiavaní personálnych normatívov na oddeleniach.

„Dlh slovenských nemocníc je momentálne vo výške 800 miliónov eur. Odráža sa to na kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti, predražuje sa nákup liekov či zdravotníckych pomôcok,“ priblížil. Ministerstvo podľa jeho slov na začiatok vyčlenilo 280 miliónov eur a do troch rokov chce dlh nemocníc splatiť úplne.

Takisto dôležitou pre LOZ je téma vzdelávania mladých lekárov. Zákonné zmeny v tejto oblasti majú nastať už v januári.

Výpovede podľa Visolajského stiahli takmer všetci lekári. Počet tých, ktorí vo výpovedi zostalo, je „v jednotkách“. „Vytvorili sme podmienky, aby si nemocnice mohli vyberať tých najlepších lekárov. Doteraz museli zobrať kohokoľvek,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko