Na hlavný obsah

Lyžiarska sezóna v Rakúsku sa začala. Ľudí šokovali najmä vysoké ceny skipasov

Zdraželo aj ubytovanie či lyžiarske kurzy.

Lyžiarska sezóna v Rakúsku sa začala. Ľudí šokovali najmä vysoké ceny skipasov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/KEYSTONE-SDA-ATS AG

Lyžiarska sezóna v Rakúsku začína cenovým šokom. V niektorých oblastiach atakujú ceny denných skipasov hranicu 70 eur. Zdraželi aj ubytovacie služby či lyžiarske kurzy.

Tento týždeň sa v rakúskych Alpách rozbehla naplno lyžiarska sezóna, aj keď zhruba dve desiatky lyžiarskych stredísk začali sezónu už skôr. 

Vo štvrtok (2. 12.) sa podľa serveru Bergfex rozbehli vleky napríklad v tirolskej oblasti Kühtai a St. Anton am Arlberg alebo v areáli Saalbach-Hinterglemm v Salzbursku. V najvyšších polohách týchto alpských oblastí je najmenej 40 centimetrov snehu.

Nadšenie návštevníkov rakúskych Álp však trochu tlmia vysoké ceny za ponúkané služby, spôsobené predovšetkým vysokými nákladmi na energie. Podľa serveru oe24.at skipasy v niektorých rakúskych skirezortoch zdraželi o 14 %, v priemere potom o osem percent.

Napríklad v stredisku St. Anton am Arlberg stojí denný skipas pre dospelého od 24. decembra 67 eur. V Kitzbüheli bude okolo prelomu roka za 65 eur, v Schladmingu za 63 eur. Lyžiarske stredisko Dachstein West si tento rok cenu denného skipasu stanovilo na 57 eur, pričom ešte vlani to bolo 50 eur.

Ceny na internete sú nižšie

Niektoré strediská v súčasnosti vsádzajú na variabilné ceny. Napríklad lanovky vo vorarlberských strediskách Montafon a Brandnertal bude mať lacnejšie ten, kto si ich objedná skôr, na internete a na dni s menším vyťažením. Taktiež denné skipasy v štajerskom Planai stoja medzi 58 a 68 eurami podľa toho, s akým predstihom si ich človek objedná.

Prevádzkovatelia lanoviek chcú šetriť. Uvažujú napríklad o vypnutí vyhrievania sedačiek, obmedzení nočného lyžovania a osvetlení staníc.

Ľudia, ktorí sú zvyknutí na viac ako jednodňové výlety na zjazdovky, musia siahnuť do vreciek ešte hlbšie. Hotely zdraželi až o 20 percent. Napriek tomu sú izby minimálne do polovice januára z veľkej časti rezervované.

Po takmer troch rokoch protikoronavírusových opatrení a následnom zdražovaní však ľudia zmenili správanie. Objednávajú si pobyty neskôr a na menší počet dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet